Когато хората използват химикалка и хартия, а не клавиатурата на

...
Когато хората използват химикалка и хартия, а не клавиатурата на
Коментари Харесай

Писането на ръка надви клавиатурата

Когато хората употребяват писалка и хартия, а не клавиатурата на компютъра, обработват информацията по-задълбочено, сочат резултати от ново изследване. Пам Мюлер от Принстънския университет организира опит със студенти, на които им е предоставено да си водят бележки, като половината употребяват преносим компютър, а другите - пишат на ръка. Оказало се, че ползващите клавиатура са били склонни да запишат думите на преподавателя буквално. Докато тези, които са водили мемоари на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация, заяви Би Би Си. След това на студентите са им раздадени проби за просветеност, които да ги разсеят, а по-късно е извършен тест по отношение на наличието на лекцията, върху която са си водили мемоари.

Когато станало въпрос за запомняне на обстоятелства, се оказало, че няма значение, какъв способ на водене на бележки е употребен. Разликата е настъпила, когато участниците в проучването са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че тези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.

Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го вършиме, без въобще да мислите за наличието.

Другото преимущество при използването на писалка и хартия е, че се " придвижвате " по страницата доста бързо, обикаляйки, наблягайки или добавяйки спомагателна информация в полетата.

Експериментът е извършен под разнообразни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в интерес на пишещите на ръка. Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на хартия, мозъкът се старае да запомни повече детайлности, които биха били потребни по-късно. Ползването на преносим компютър е целесъобразно, когато би трябвало да бъдат усвоявани по-прости обстоятелства.

Разбира се, когато можете да пишете бързо и желаете транскрипция, тогава компютърът е съвършен. Но в случай че задачата е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка, предлагат специалисти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР