Когато говорим за „медицина, базирана на доказателства“, най-релевантният въпрос, който

...
Когато говорим за „медицина, базирана на доказателства“, най-релевантният въпрос, който
Коментари Харесай

Златният стандарт в медицинската практика


Когато приказваме за „ медицина, основана на доказателства “, най-релевантният въпрос, който поражда, е „ какво е най-хубавото налично доказателство “. Доколкото йерархията на доказателствата класифицира изследователските видове въз основа на силата и прецизността на техните способи, дотолкоз тя съставлява значителен ориентир за професионалното държание на здравното лице.

1. Какво намираме на върха на пирамидата?

Повечето специалисти са единомислещи, че на върха на йерархичната конструкция стоят

висококачествени мета-анализи и систематични прегледи на рандомизирани следени изследвания.

1.1. Какво е мета-анализ?

Мета-анализът е статистическа техника за разбор на огромно, комплицирано и от време на време спорно количество литература, резултатите от която се употребяват за оценка на предходни проучвания. Ползите от него са, че разрешава правенето на по-точни предвиждания на резултатите от обещано лекуване или рисковите фактори от обещано заболяване, спрямо всяко настрана изследване, допринасящо за разбора.

1.2. Какво е последователен обзор?

Систематичният обзор дава отговор на дефиниран проучвателен въпрос, като събира и обобщава всички емпирични доказателства, които дават отговор на авансово избрани критерии. Целта е вероятността за неточности да се сведе до най-малко, предоставяйки по този метод основа за по-надеждни констатации, заключения и решения. Не е наложително систематичните прегледи да включват мета-анализ за обобщаване и анализиране на статистическите резултати от включените изследвания.

1.3. Какво съставляват рандомизираните следени изследвания?

През последния половин век лекарите и клиничните откриватели като цяло са уверени, че рандомизираните следени изследвания обезпечават най-стриктния тест за превантивни, диагностични и лечебни интервенции. Често рандомизираните следени изследвания биват наричани „ златния стандарт “ на биомедицинската процедура.

Свързани публикации.. Йерархия на медицинските доказателства 0 Когато медицината се развива поради пациентите - 30 години инвитро в България и ролята на едно съдружие 0 Изслушват ли лекарите пациентите си? 0

По време на тях се съпоставят разнообразни лекувания и други типове интервенции посредством инцидентно систематизиране на участниците в две групи. Докато на едната група (тестова) се дава изпитваното лекарство, другата (контролна) или получава общоприетоо такова, или получава плацебо, а рандомизацията води до минимизиране на грешките, които биха зародили от користолюбие. Подобен дизайн разрешава на откривателите да открият

действителните резултати от

лекуването.

Голямо, добре извършено изследване от този вид може да даде по-убедителни доказателства , в сравнение с последователен обзор на по-малки рандомизирани следени изследвания.

2. Какво намираме на дъното на пирамидата?

Наративните ревюта и експертните отзиви не се квалифицират като задоволително положителни свидетелства, които могат да дадат отговар

на клинични въпроси, поради неустойчивост към

пристрастия и липса на последователен тип и ясно изразени критерии.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР