Когато Фернандо Торес се завърна в родния си клуб Атлетико

...
Когато Фернандо Торес се завърна в родния си клуб Атлетико
Коментари Харесай

Мотивите на Ел Ниньо да не спре в Атлети с футбола

Когато Фернандо Торес се завърна в родния си клуб Атлетико Мадрид на 7 януари 2015 година и бе посрещнат от 50 000 свои, го стори с желанието точно във футболния си дом да завърши своята кариера. Не го и скри от медиите. Три години по-късно обаче Ел Ниньо реши да постави завършек на битуващите напоследък спекулации към бъдещето му в играта и разгласи обществено, че след края на сезона няма да продължи изтичащия си контракт с „ лос рохибланкос” и ще продължи своя футболен път другаде. Кои са претекстовете, предиздвикали иконата на Атлети да реши да си тръгне, при все това е в добра физическа форма и съумява да се възползва от получените редки благоприятни условия за изява?

Няколко са факторите, повлияли на решението на стрелеца от Фуенлабрада, като стартираме от тоталния залог за връщането на Диего Коща от Челси, нарасналото доверие на старши треньора Диего Симеоне към Анхел Кореа и Кевин Гамейро и задълбочаването на ролята му на запаса (Торес не игра даже и една минута в дербито с Реал Мадрид на „ Сантиаго Бернабеу”), та стигнем до думите на Ел Чоло, че няма да се бори за оставането на легендата и че е нужно да се реализира публичен мир в едно провокирано разделяне на „ чолисти” и „ торесисти”.



Днес има две флагове на Атлетико Мадрид. И двете са на пейката – Симеоне треньорът и Торес резервата на запасите. Решението на нападателя бе премерено и моментът на оповестяването му бе точният, с цел да бъде показана от последователите признателност към него от тук до края на сезона.

Първият претекст за решението му е явен. На 21 февруари т.г. се получи доста напрегната обстановка: на конференцията си преди мача от Лига Европа против ФК Копенхаген Симеоне отговори непосредствено на един от най-прямите задавани му в миналото въпроси. „ Ще извършите ли всичко допустимо Фернандо Торес да продължи и идващия сезон в тима?”, запита един кореспондент. „ Не”, отвърна напълно невъзмутимо и сбито аржентинският ментор. Това бе същинско поливане със леден душ за „ торесистите” и послужи на Фернандо да си обясни ситуацията.



Това му решение зрееше от известно време, до момента в който най-после не си даде сметка, че е най-добре да постави точка на престоя си в своя роден клуб заради втория от претекстовете. На „ Уанда Метрополитано” се скандират и възпяват имената на Диего Симеоне и на Фернандо Торес, с цел да се покаже ясно кои са „ червено-белите” идоли. В даден миг това може да сътвори стеснение и, при актуалното състояние на нападателя в йерархията на отбора, по-добре е да се среже въжето и да се потърси нова посока.

„ Всички виждате, че ролята ми е доста незначителна. Това не е ден за упреци, просто се пробвам да обясня на почитателите какво усещам. Няма нищо общо със средата и рецензиите. Това е най-хубавият метод да изкарам този финален месец и половина”, разяснява Ел Ниньо пред публицистите, събрали се да чуят неговото решение. Последният му мач в червено-бяло ще бъде против Ейбар на „ Метрополитано” на 20 май.



Следват чисто спортните претекстове. Клубът вложи големи старания да си върне Диего Коща. Несменяем и фундаментален за тима, испанецът с бразилски корен отнася всички хвалби от старши треньора. Фернандо е четвърти или пети по ред измежду нападателите, тъй като пред него са Кореа, Гамейро и даже Витоло. При все че съставът на Атлети оредя след напускането на много хора, измежду които Яник Ферейра Караско и Николас Гайтан, игровите минути на Торес не набъбнаха и това му оказа помощ да стигне до крайното си решение.

Този сезон той бе титуляр в единствено 10 от общо 34-те си мача (в 21 влезе в игра след 70-ата минута) и има зад тила си 1280 минути, едвам 26,8% от вероятните. Миналия имаше 2197 минути с 21 от 45 мача като титуляр и 10 гола, а по-миналия – 2530 минути в общо 44 мача с 12 гола и, най-важното, бе определен от Симеоне за титуляр във финала на ШЛ против Реал Мадрид в Милано.



„ Много е мъчно да кажа „ сбогом” на дома си за повторно. Моята концепция беше да окача тук бутонките на пирона. Искам обаче да продължа да играя още две, три или пет години”, съобщи славният нападател. Неговата орис евентуално ще го води или в Китай (заради финансовата привлекателност), или в Съединени американски щати (заради привлекателността на живота в тази страна). При все това не е затворен за никоя оферта. Ловният сезон се открива за искащия да види на своя земя последните голови шедьоври на Ел Ниньо.

 Първо обаче на дневен ред е задачата на 16 май в Лион да вдигне над главата си своя финален трофей с Атлети. Нищо работа за единствения човек в историята на футбола, играл и печелил финали в Шампионската лига, Лига Европа, европейско и международно състезание.
Улисес Санчес-Флор, „ Ел Конфиденсиал”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР