Когато един от най-големите бизнесмени в агросектора дойде в Народното

...
Когато един от най-големите бизнесмени в агросектора дойде в Народното
Коментари Харесай

Скандалът „Илчовски“ – какво знаем до момента

Когато един от най-големите предприемачи в агросектора пристигна в Народното събрание и заприказва за зависимости, олигархични кръгове и връзки на настоящия министър председател на страната с тях, абсурдът е неминуем. Изслушването на Светлослав Илчовски в комисията по проверка по никакъв метод не направи изключение – чуха се неща, които могат да дадат начало или на извънредно съществено наказателно произвеждане, или на куп каузи за клюка.

Като всеки забавен сюжет, и този има както предистория, по този начин и продължение.

В чуването на земеделеца, което беше предавано онлайн на страницата на Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! “, той описа по какъв начин се оказал в близкия кръг на „ един от най-приближените на ръководещите, който де факто е един от ръководещите – Иван Пилето от Стара Загора, с известна компания за пиленца “.



Същият „ Иван Пилето “, по думите на Илчовски, го поканил в Монако през 2017 година, с цел да му предложи да взе участие в неистинско повдигане на оборота на сдружение преди излизането му на стоковата борса: „ Целта на тази интервенция е била единствено една, по какъв начин да приберат част от парите на пенсионните фондове, да им продадат акции без стойност “.

В цитирания от Илчовски интервал фактически има огромна компания, обвързвана с пилешко месо, която излиза на борсата. Целта ѝ е била набирането на към 100 млн. лева от продажба на акции. През последната година цената им е доста по-ниска от тази при старта на предлагането им през втората половина на 2018 година

Бизнесменът описа, че било поискано от него да приказва и с други свои сътрудници да се включат в схемата с фиктивния оборот. Той твърди, че знаел, че това се прави „ от името на премиера “.

„ Аз персонално съм бил на неофициални срещи – сред ръководещите в България, които не са в Народното събрание (…) министър председателят, Иван Ангелов, Батко, Братко – които си мислите, че са изгонени, изобщо не са изгонени (…) Показаха ми клипове по какъв начин издевателстват над един прочут предприемач – по какъв начин са му поставили двама да издевателстват над него в пандиза и надзирателят ги снима “, описа Илчовски, като посочи, че предприемачът е от Карнобат.



В текста на сигнала, публикуван от уеб страницата „ Биволъ “ има и име – Миню Стайков, който фактически е обвързван с Карнобат, среща се под стража и има повдигнати няколко обвинявания.

Като място на срещите Светлослав Илчовски уточни някогашната резиденция на Тодор Живков „ Витошко Студена “, а измежду участниците – „ шефа на горите в България “.

В края на 2009 година чиновници на стопанството излязоха с отворено писмо против някогашния си по това време шеф Дамян Дамянов с изказвания, че той продължава да владее обекта, при което са налице ред нарушавания., а Дамянов с днешна дата е дружество, в което влиза и „ Витошко Студена “.

Той беше началник на ЮДП и през 2016 година, когато избухна скандал към скъпите джипове, които горските си купиха и които по-късно се оказа, че возят политици. „ Предоставен е за осъществяване на държавни задания (…) Нямахме такава концепция. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, описа пред bTV тогава Дамянов. „ Джипката “ стана наложителен участник в обществените прояви на премиера в страната през последните години.

Земеделецът засегна и тематиката „ Мата Хари “ – за произхода на фрагментите, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов. Илчовски съобщи, че фрагментите са дело на „ известна плеймейтка, тя работи момиче на повикване “, която получила 5000 лева „ да обслужи премиера “. Кюлчетата от фотосите пък били подарък за рожден ден – от „ Иван Пилето “ и от „ Цоло “, който имал миньорски бизнес.

Светлослав Илчовски описа, че натискът върху него се усилил през 2020 година, като съобщи, че бил заплашван от районния министър Петя Аврамов с „ нашите прокурори “.
Снимка: bTV
Изслушването течеше в отсъствието на ГЕРБ, до момента в който депутатите на Бойко Борисов не нахлуха в залата. Водени от Маноил Манев, те подвигнаха скандал за това, че не са били известени за съвещанието на комисията. „ Разпространяването на обстоятелства и условия, които могат да бъдат избрани като закононарушения, има метод да бъдат придвижени по каналния ред и Народно събрание не е оня групов орган, който ще скрие отговорността за разпространяването на позорящи обстоятелства и условия “, съобщи разпалено той.

Петя Аврамова на собствен ред отхвърли да е водила диалози с Илчовски. В последна сметка съвещанието пропадна.
Снимка: bTV
Вторият епизод пристигна с изненадваща конференция на ГЕРБ в празничната заран. В нея очевидно раздразненият министър председател в оставка Бойко Борисов сложи като главен акцент отхвърли на партията от шефското място в ЦИК, само че пътем отхвърли да има нещо общо с Илчовски и видя в цялата история опит да бъдат засенчени огромните управнически триумфи на ГЕРБ.
Снимка: bTV
„ Виждате офанзивата каква е, само че това нито ме плаши, нито ме тревожи. Те би трябвало да скрият тази непросветеност, безнаказаност и още веднъж отново потеглят отново да се връщат на чекмеджета, еди-какво си “, разяснява Бойко Борисов. „ Не го познавам, не желая и да знам какви са му изказванията “ – бяха думите му по адрес на Илчовски.

И добави: „ Те ще извадят още кошаревски очевидци, платили са на хора да излизат, да приказват “.

„ Кошаревски “ или не, Илчовски към този момент е бил очевидец – против някогашния народен представител от ГЕРБ и сегашен национален фаворит от Движение за права и свободи Димитър Аврамов, който беше съден за рекет. Случаят е от 2012 година, като изказванията на предприемача бяха, че почнал тормоз над него, при което той потърсил подкрепи и по този начин депутатът почнал да желае от него земя и парични суми. Делото към момента е в спецсъда.

„ Ние имаме какво да демонстрираме всеки ден, те нямат – с изключение на да търчат с едни листя и да си вършат уйдурма. Вкарват го през няколко уеб страницата, раздуват ги идва Канна (гледа към репортера на bTV Новините Канна Рачева – б.р.) и тя задава тоя въпрос, с цел да може да мине по малките екрани. Ок, направете го – на следващия ден като ние го създадем, ще дадат нашето. Това е демокрацията, това е силата и свободата на медиите – всеки може да ни зададе всевъзможен въпрос! “, съобщи Бойко Борисов.

„ Новините и настоящите излъчвания на bTV Media Group са безусловно справедливи и безпристрастни “, разгласи неколкократно bTV Media Group в свои публични позиция след сходни мнения на български политици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР