Когато домашният любимец е екзотично животно, най-важният и труден въпрос

...
Когато домашният любимец е екзотично животно, най-важният и труден въпрос
Коментари Харесай

Кои храни са вредни за чинчилите?

Когато домашният любим е екзотично животно, най-важният и сложен въпрос е за храната, която би трябвало да му се обезпечи, тъй като опцията да попадне на несъответствуваща или даже рискова за него храна е прекомерно стеснителен вид.

Както здравето, по този начин и дълголетието на чинчилата зависи в огромна степен от хранителната диета. Нужно е тя да бъде строго спазвана предвид на това, че става въпрос за тревопасно животно. Принадлежността му към този тип идва да покаже, че неразрешените храни са прекалено много. Някои храни за токсични за чинчилите, други са несъответствуващи за преноса през чревния тракт.

Всеки предстоящ притежател на екзотичното животинче знае, че сеното и пелетите са ежедневната храна за чинчилата. Плодовете и зеленчуците, с които сме привикнали като потребни храни за множеството домашни любимци, тук влизат в класификацията на непотребните храни.

Това значи, че не са неразрешени за предоставяне, само че би трябвало да се лимитират мощно и да се оферират единствено понякога. Захарта в никакъв случай не би трябвало да участва. Чинчилата се храни по този начин, както и в естествената си среда, а там сладки храни няма.

Известно е, че чинчилата може да употребява някои елементи на овощните дървета, само че не всички се смилат добре. Брезата, кедърът, дъбът, смърчът, евкалиптът, хвойната, орехът, плачещата върба, липата и други твърди дървета не са подобаващи.

Напълно неразрешени са кайсията, тъй като е нездравословна за чинчилите, както и черешата, портокалът, грейпфрутът, прасковата и сливовото дърво. Като цяло цитрусите не са добра концепция. Пресните плодове са прекомерно кисели или сладки в доста случаи.

Зеленчуците за чинчилата е нужно да се дават в дребни количества, рядко и да не са влажни. Много от тях могат да провокират диария. Трябва да се внимава с авокадото, плода на имела, карфиолът, жълъдите, дивият кестен, картофите. Авокадото и карфиолът вредят на нервната им система.

 Чинчила Снимка: pixabay.com

Семената, които са отровни, им предизвикват чернодробни болести. Фъстъците, лешниците, зърнените храни, ядките е добре да се изключат от храната им.

Като растителнояден тип, чинчилата не се нуждае от никакви протеини. Месото би трябвало да отсъства от диетата, шоколадът също. Теоброминът е доста рисков за чинчилата. Лукът, чесънът не трябва в никакъв случай да се дават даже в незначителни количества, както и алкохолът и кафето.

Има и растителни типове, които причисляваме към нетоксичните, само че за чинчилата те са изключително рискови. Съсънката, лютичето, минзухарът, макът, папратът, нарцисът, горчицата, млечницата, игликата, лютичето са изцяло несъответствуващи и рискови за домашният питомец. При подозрения за усвояване на рискова храна е нужно незабавно да се потърси лекарска помощ.

Вижте също чести неточности при развъждане на чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР