Когато договаряхме условията по Плана, нямаше война. Съответно енергийните пазари

...
Когато договаряхме условията по Плана, нямаше война. Съответно енергийните пазари
Коментари Харесай

Петър Витанов: България единствена иска предоговаряне на Плана си, трудно ще получим подкрепа от останалит...

„ Когато договаряхме изискванията по Плана, нямаше война. Съответно енергийните пазари бяха доста по-устойчиви, по-балансирани. Сега имаме напълно нова обстановка, в която България е значим енергиен източник освен за себе си, само че и за съседите в района. Така че имаме съображение да желаеме преосмисляне. Но се притеснявам, че сме единствената страна, която желае предоговаряне. Дори да срещнем схващане от Комисията, надали ще има такова от страна на другите 26 страни в Съвета “, счита Петър Витанов.

Той даде за образец Полша, която се ангажира да затвори своите въглищни централи до 2038 г.  – решение, посрещнато с голямо неодобрение в страната.

 

„ При всичките проблеми, които този проект сътвори на Полша, ми е доста ми мъчно да допускам, че биха се съгласили България да предоговори своя проект. Може би акцентът трябваше да бъде в това да търсим повече сътрудници от района, които да желаят преосмисляне или преоценка на уговорките “, сподели още социалистът.

 

Според него турбулентният политически развой е измежду аргументите България да се бави с договарянето на европейски средства. „ Тази нестабилност от позиция на ръководство сигурно забавя процеса, вместо да го катализира. От 26 закона, които бяха част от рамката, с цел да получим средства по Плана за възобновяване и резистентност, бяха признати пет или шест.  Надявам се идващото Народно заседание да се конституира бързо и да реши най-малко тези въпроси “.

 

Петър Витанов разяснява и обстановката с приемането на България и Румъния в Шенген. Той акцентира ролята на българските социалисти за това Швеция да не стопира процеса по присъединение, макар първичните поръчки. Очерта и хипотезата за разделянето на България и Румъния.

 

„ Ако Румъния стане външна граница на Шенген, тя ще е по-дълга от актуалната, по-трудна за запазване, незадоволително ефикасна, натам ще би трябвало да се насочат големи запаси. Комисията се е произнесла, че и двете страни би трябвало да влязат в Шенген дружно, само че има нюанси в позицията на Нидерландия. Затова би трябвало да работим взаимно, обединено. Хубаво е, че най-малко по тази тематика имаме народен консенсус, всички виждат изгодите “, добави социалистът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР