Когато дарява своя цикъл творби Славянска епопея на Прага, художникът

Когато дарява своя цикъл творби Славянска епопея на Прага, художникът ...

Монументални творби на художника Алфонс Муха ще се съхраняват в специална сграда в Прага.


Когато дарява своя цикъл творби "Славянска епопея" на Прага, художникът Алфонс Муха - иконата на ар нуво, не е предполагал, че ще трябва да минат 90 години, за да може градът да изпълни поетия към твореца ангажимент, предаде Франс прес.

В края на краищата това е направено - градските власти в Прага решиха да бъде построена специална сграда, в която да се съхраняват картините с импозантни размери на художника.

Алфонс Муха (1860 - 1939) заявява в завещанието си, че цикълът негови картини, проследяващи славянски митове, трябва да бъдат изложени в Прага, при условие че градът построи специална сграда, в която да се съхраняват.

Прага стана собственик на алегоричните картини през 1928 г., но без досега да е удовлетворила желанието на прочутия живописец, плакатист, илюстратор и график, който смяташе "Славянска епопея" за своя главна творба и свое творческо завещание.

Става въпрос за картини, най-големите от които са с размери 8,1 метра на 6,1 метра, а най-малките - с размери 4,8 метра на 4,05 метра. "За мен това е отдавнашен дълг, който имаме към Алфонс Муха", заяви кметът на Прага Адриана Кърначова.

Новите изложбени пространства, високи 11,5 метра, ще бъдат изградени във вече съществуващата сграда на бившия Музей за древногръцки и древноримски скулптури в чешката столица. Сградата е построена през 1891 г. в стил ар нуво, но от десетилетия е изоставена. Реконструкцията й ще допринесе за обновяването на района, който е близо до центъра на Прага.

Източник: bnr.bg