Когато дарява своя цикъл творби Славянска епопея на Прага, художникът

...
Когато дарява своя цикъл творби Славянска епопея на Прага, художникът
Коментари Харесай

Монументални творби на художника Алфонс Муха ще се съхраняват в специална сграда в Прага

Когато подарява своя цикъл произведения " Славянска епопея " на Прага, художникът Алфонс Муха - иконата на ар нуво, не е предполагал, че ще би трябвало да минат 90 години, с цел да може градът да извърши поетия към създателя ангажимент, съобщи Франс прес.

В края на краищата това е направено - градските управляващи в Прага взеха решение да бъде издигната специфична постройка, в която да се съхраняват картините с импозантни размери на художника.

Алфонс Муха (1860 - 1939) декларира в наследството си, че цикълът негови картини, проследяващи славянски легенди, би трябвало да бъдат изложени в Прага, при изискване че градът построи специфична постройка, в която да се съхраняват.

Прага стана притежател на алегоричните картини през 1928 година, само че без до момента да е удовлетворила желанието на фамозния живописец, плакатист, илюстратор и график, който смяташе " Славянска епопея " за своя основна творба и свое креативно наследство.

Става въпрос за картини, най-големите от които са с размери 8,1 метра на 6,1 метра, а най-малките - с размери 4,8 метра на 4,05 метра. " За мен това е някогашен дълг, който имаме към Алфонс Муха ", съобщи кметът на Прага Адриана Кърначова.

Новите изложбени пространства, високи 11,5 метра, ще бъдат построени във към този момент съществуващата постройка на някогашния Музей за древногръцки и древноримски статуи в чешката столица. Сградата е издигната през 1891 година в жанр ар нуво, само че от десетилетия е изоставена. Реконструкцията й ще способства за обновяването на региона, който е покрай центъра на Прага.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР