Когато чуете Куба, какво ви идва наум? Пури, може би?

...
Когато чуете Куба, какво ви идва наум? Пури, може би?
Коментари Харесай



Когато чуете Куба, какво ви идва наум? Пури, може би? Или баретата на Че Гевара и брадата на

Когато чуете Куба, какво ви идва мислено? Пури, може би? Или баретата на Че Гевара и брадата на Фидел Кастро? Бели плажове и кралски палми?

Разбира се, всички тези неща са емблематични за карибската страна, само че може би по-емблематични от всичко друго са превъзходните ретро коли. В момента, в който се озовете в Хавана и видите опашка от красиви ретро коли пред Капитолия, хотел Национал, приказния Gran Teatro de La Habana или на Площада на революцията, ще забравите за дългия задокеански полет и изрично ще осъзнаете, че сте дохвърчали не в друга страна, а в друга ера. В момента, в който се озовах на бялата седалка на блестящо розовия Шевролет кабриолет се почувствах като героиня в разказ на Хемингуей или най-малко абитуриентка - тъкмо по този начин се забавлявахме и викахме с още дузина обичани девойки и момчета от България по улиците на Хавана, създавайки цветни мемоари и персонални истории.





Историята на кубинските коли обаче е неразривно обвързвана с историята на самата Куба. Страната в никакъв случай не е произвеждала свои лични коли, тъй че постоянно са разчитали само на импорт. И сред края на 20-те до края на 50-те години техният главен снабдител са Съединените щати. С Маями единствено на 90 благи разстояние, Куба е гореща точка за американските туристи и обичано място на звезди като Франк Синатра, Хемингуей, Ава Гарднър.

А там, където има сходни известни персони, има потребност и от първокласни коли. През 50-те години на предишния век над 125 000 типичен коли са били импортирани в Куба. Смята се, че през днешния ден към 60 000 от тях се карат на острова, най-вече от 50-те, само че някои от 40-те и даже 30-те години.
Има Шевролети, Ford, Pontiac, Буик, Додж, Плимут и Стъдбейкър.







Някои от колите наподобяват по този начин, като че ли одеве са излезли от автомобилния салон – блястящи на слънцето в приказните си ярки цветове, други - в по-лошо положение, се пазят също толкоз грижливо за аварийни елементи. Допреди няколко години вносът на коли и елементи е бил неосъществим, което е принудило огромна част от мъжете да станат механици. Когато моторите се износват, те намират способи да ги поправят – импровизират, приспособяват, употребявайки креативност, досетливост и неизменност, с цел да поддържат колите си.

На пръв взор наподобяват подробно непокътнати от притежателите си, боядисани в ярки цветове: алено, небесно синьо, тюркоазено зелено..., с нова, лъскава тапицерия в нюанси, които да подхождат на автомобила. Но един по-внимателен взор от някой, който познава колите, ще разкрие, че Buick-а има задни светлини на VW, или фарове на Волга.



Шофьорът ни сподели, че употребяват шампоан за спирачна течност, стоманени тръби за бутални пръстени, CocaCola за разхлабване на болтове и паста за зъби за гланциране на боята. Кубинските коли са one of a kind. Приказни и самобитни, те се плъзгат величествено из цветните улици или седят гордо пред луксозни богато украсени здания като ярки ретро бижута. За страдание на фотографите и на нас - туристите, само че за благополучие на кубинския народ, те към този момент не са единственият вид коли в Куба. През 2016 година Раул Кастро облекчи разпоредбите за благосъстоятелност на коли и новите, съвременни коли от Европа и Азия последователно стартират да се връщат назад към острова.





Пътуването във времето скоро надали ще бъде допустимо, тъй че самоуверено планирайте сходно цветно и приказно премеждие и не забравяйте да включите в разходката си с типичен американски коли или пешком идващите няколко зашеметяващи и пропити с история места:

Стара Хавана (Habana Vieja)

В Стара Хавана, като част от международното културно завещание на ЮНЕСКО, предишното е осезаемо. Елегантни неокласически и барокови здания граничат с калдъръмени площади и тесни улички и доста от тях са деликатно възобновени до предходните си искра и хубост и оцветени в най-ярките цветове. Ако се чудите какво да вършиме в Стара Хавана, започнете своята обиколка на забележителностите от Плаза де Сан Франциско (Plaza de San Francisco), където с изключение на красивите здания на Lonja del Comercio и Базилика Менор де Сан Франциско де Асис и елегантния шадраван Fuente de los Leones – дело на Джузепе Гагини, ще ви посрещне и статуята на The Gentleman from Paris – любимецът на локалните от 50-те години на предишния век, трансформирал се в същинска емблема поради положителната си усмивка и достойнство.







Приятелски настроени и дружелюбни, усмихнати и доброжелателни в действителност множеството локални поданици имат очите на овековечения кубинец, гордеят се с наследството си и с извънредно предпочитание споделят с нас - туристите някои от скритите съкровища на Хавана, като това да вземем за пример: В случай, че желаете да се насладите на прелестна панорама към Habana Vieja просто би трябвало да се изкачите на кулата на Базиликата или на покривните тераси на едни от най-елегантните хотели в тази част на града - Hotel Palacio del Marques или Inpalacio Vueto Havana, който пък се намира на в центъра на Plaza Vieja. Цветният площад е претърпял доста въплъщения през вековете, само че в този момент е едно от най-жизнените места за събиране в Хавана. Еклектичен микс от възобновени здания - от Арт Нуво до кубински барок, уютни кафенета, елегантни салони за благоуханни парфюми и сапуни, колички за сладолед, майстори на шоколад, приказни богенвилии и най-красивите витражи в града върху забележителната Каса дел Конде Джаруко...









След като се насладите на тази приказна сцена, продължете към следващващия спиращ дъха площад - Плаза де Армас – културен център на Хавана повече от 5 века. Именно тук се намира превъзходният Palacio de los Capitanes, дом на Museo de la Ciudad (Градския музей) с възхитителния зелен двор – сцена на доста музикални концерти. Сред другите забележителности на Стара Хавана е превъзходната Catedral de San Cristobal, празник на стила на кубинския барок, и впечатляващата военна цитадела крепост Castillo de la Real Fuerza.







В случай че се изморите да вървите по стъпките на кубинската аристокрация, военни водачи и кралски особи по Plaza de Armas, просто свийте по прилежащата улица и следвайте музиката – тя ще ви води в La Bodeguita del Medio – обичания бар на Хемингуей и отечество на мохитото. Основан през 1942 година, този емблематичен ресторант е бил посетен от съвсем всяка звезда, която е стъпвала в Куба, в това число Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Нат Кинг Коул, Салвадор Алиенде и кой ли още не.... Всеки квадратен инч от стените носи подписите и спомените за известните и толкоз доста история. Ако имате време, пробвайте нещо от типичното креолско меню - черен фасул, свински бутчета, маринована юка, бял ориз, крекъл, тостоуни, както и най-фантастичното мохито на Карибите.







Малекон
Разходката по Малекон (El Malecon) по залез слънце е прелестен метод да се насладите на чувството за този прочувствен град и да видите някои забележителности по пътя. Известният крайбрежен бул. на Хавана се простира на към седем километра от Habana Vieja (Старата Хавана) до региона Vedado и Plaza. По протежението на булеварда се простира колоритна сбирка от добре непокътнати здания от 20-ти век в комбинация от архитектурни стилове, от арт деко до неомавърски. Малекон е отлично място за среща с локалните поданици. Рибарите идват тук, с цел да хвърлят въдицата си, а фамилии и млади двойки се разхождат по крайбрежието по залез, наслаждавайки се на чистия въздух и океанския бриз. Именно тук се намира историческият хотел Nacional de Cuba, обект на международното завещание и народен монумент с дълъг лист от блестящи някогашни посетители, в това число Франк Синатра, Марлене Дитрих и Марлон Брандо.





Castillo de los Tres Reyes del Morro
Castillo de los Tres Reyes del Morro, прочут още като El Morro, стои гордо на входа на залива на Хавана в Parque Historico Militar. El Morro е издигнат в края на 16-ти век и началото на 17-ти век, с цел да се защищити от непрекъснатата опасност от пиратски офанзиви. Той е планиран от италианския инженер Джовани Батиста Антонели и наподобява съвсем по същия метод, както през 17-ти век. Днес истинската му лампа към момента свети, а крепостта е отворена за туристи.



El Capitolio (Капитолия)
Всички тези, които са посещавали Вашингтон получават дежавю, когато видят красивия El Capitolio, открит през 1929 година Тази грандиозна постройка в действителност е въодушевена от Пантеона в Париж. Структурата демонстрира комбинация от неокласически жанр и жанр Арт Нуво и е била седалище на държавното управление до 1959 година, след Кубинската гражданска война. Срещу дребна такса можете да извършите обиколка с екскурзовод на неотдавна реставрираната постройка. Акцентите включват велики коридори, красиви инкрустирани мраморни зали и солиден купол. На върха на купола е имитация на бронзовата статуя Меркурий, основана в началото от флорентинския ваятел от 16-ти век Джамболоня. Счита се, че El Capitolio е точката, от която се мерят всички магистрални дистанции сред Хавана и други дестинации в Куба. El Capitolio е най-отличителната забележителност за всички, които се скитат из Хавана - големият му купол се вижда от съвсем всяка точка на града.



Gran Teatro de La Habana
Най-вероятно не очаквате да намерите един от най-големите оперни театри в света в средата на Карибите, само че превъзходният Gran Teatro de La Habana е тъкмо това. Проектиран от белгийския проектант Пол Белау, театърът е извърнат към Parque Central и е издигнат като част от по-голям комплекс през 1915 година Любителите на изкуството ще бъдат прелестно сюрпризирани от красивата барокова фасада, която включва четири зашеметяващи статуи, основани от майстора Джузепе Морети. През годините Gran Teatro de La Habana е хазаин на огромно многообразие от представления на някои от най-известните звезди в света. Днес театърът е дом на кубинския народен балет и опера.





Paseo del Prado
Считана от мнозина за най-красивата улица в Хавана Paseo del Prado, граничеща със Стара Хавана, заслужава внимание и време. Приказните тераси, мраморните пейки, бронзовите лъвове и стоманените лампи придават чувството за величествен бул. от отминала ера и в действителност улицата в миналото е била дом на някои от най-богатите фамилии в Хавана. Елегантни остарели кина, имения и хотели от 19-ти и 20-ти век се издигат по протежението й, доста от които са деликатно реставрирани. Акцентите включват хотел Sevilla, с неговия мавритански стил; домът на доктор Карлос Финли, индивидът, който разкрил, че комарите популяризират жълта треска; и най-известният брачен параклис в Хавана, Palacio de los Matrimonios. Paseo del Pradoе известно място за срещи и разходки когато и да е на деня. В края й от двете страни се намират едни от най-новите и съвременни 5-звездни хотели – Hotel Paseo del Prado и Hotel Packard Iberostar.





Plaza de la Revolución (José Martí Memorial)
Plaza de la Revolución (Площад на революцията), някогашен Plaza Civica преди революцията, заслужава къса спирка заради историческото си значение - повече от милион души са се събирали тук за речите на Кастро. Обърнат към площада е Мемориалът на Хосе Марти със 109-метрова сива кула и бяла мраморна скулптура на кубинския народен воин. Можете да разгледате дребния музей тук или да се качите с лифта нагоре по кулата за панорамна панорама към града. Правителствените здания заобикалят площада, в това число постройката на Министерството на вътрешните работи, украсена с емблематичния облик на Че Гевара.





Miramar
Разположен на запад от историческия център на Хавана, Мирамар обичайно е бил първокласен регион. Днес тази част на града поддържа своята известност с съществуването на хотели и заведения за хранене от по-висок клас. Тук можете да обикаляте по необятните, засадени с дървета и фикуси алеи и да се любувате на величествените къщи, някои от които са се трансформирали в посолства и държавни служби, откакто първичните притежатели бягат по време на революцията. Главната улица в Мирамар се споделя Avenida 5 и зашеметява със своите имения в жанр Маями-Арт Деко.



Tropicana

Не можете да посетите Хавана, без да прекарате една нощ на приятност в Тропикана. Основана през 1939 година, Tropicana е освен това от нощен клуб: това е място с интернационална популярност за феновете на кубинската музика и театрално зрелище. В своята дълга 8-десетилетна история на сцената на Тропикана са се изявявали национални и интернационалните звезди като Алехандра Гусман, Елена Бърк, Франк Синатра, Жозефин Бейкър, Нат Кинг Коул и доста други.
В Cabaret Tropicana, знак на нощния живот в Хавана, ще се насладите на шоу, изпълнено с неповторима хореография, която смесва карибска страст с кубинска хармония и грациозност.
Ще бъдете запленени от невероятните придвижвания на танцьорите, до момента в който бонгите и тромпетите ви придвижват в друга епоха. По време на шоуто, което продължава 2 часа и 30 минути, ще пътувате през всички кубински жанрове от болеро до румба, мамбо, салса и дансон... Пера! Пайети! Цветове! Ритми! Гласове! Представете си 50-ина реализатори, които не стопират да се движат и да пеят, с шапки, които се опълчват на гравитацията, с усмивки, които в никакъв случай не угасват. Шоу, което режисьорът Баз Лурман би нарекъл „ Грандиозно представление! “







Няма да желаете да спрете да танцувате! Няма да желаете да си тръгнете както от Тропикана, по този начин и от Хавана....

Кубинската столица не може да се опише - просто би трябвало да се почувства с всички сетива, най-много със сърцето, тъй като Куба е обич, благополучие, музика, темп и необятна усмивка.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР