Когато чуем за технологични гиганти, индустрия за милиарди, глобални пазари,

...
Когато чуем за технологични гиганти, индустрия за милиарди, глобални пазари,
Коментари Харесай

Технологиите на бъдещето: Екип на bTV в един от най-известните „смарт градове“ в света


Когато чуем за софтуерни колоси, промишленост за милиарди, световни пазари, първосигнално свързваме всичко изброено с известната Силициева котловина в Калифорния. В щата Джорджия обаче можем да забележим извънредно от близко развиването на технологиите.

Недалеч от столицата на Джорджия - Атланта, една дребна по повърхност, само че голяма като благоприятни условия зона, наречена Peachtree corners, не стопира да се разраства. В нея през днешния ден живеят повече от 50 000 души.

Снимка: bTV


„ Ние сме предградие, обитаемо през 60-те години на предишния век, когато локален бизнесмен взема решение да построи на към 30 км от Атланта здания и да ги извърши единствено с софтуерни компании. И по този начин да основава повече работни места за хората, които приключват локалния Технически университет. Така фирмите се хранят една от друга, основават сила “, изясни Браян Джонсън - градски управител на Peachtree corners.

Преди 11 години мястото прераства в нов град, а в сърцето му е софтуерен парк, в който през днешния ден работят повече от 10 000 души. Уникалното в Peachtree corners е живата лаборатория, в която компании от целия свят могат да опитват, с цел да трансформират бъдещето ни.

Снимка: bTV


„ Новите технологии, които се тестват за първи път, би трябвало да бъдат тествани в затворена, изолирана среда. Например, в случай че са свързани с някакво транспортно средство, не може да го пуснеш на пътя незабавно, тъй като не знаеш какво ще се случи. Някои технологии се провалят, други минават опитите в лабораторията и се насочват по-късно към хората. Първо би трябвало да пълзиш, преди да вървиш. Трябва да вървиш, преди да бягаш. Ние изградихме цялата тази инфраструктура върху обществени пътища и казахме на света - те са твои, пробвайте. Това е като пясъчник - все едно слагаме голям брой играчки в него и споделяме на хората - отидете и си поиграйте. Искахме да създадем нашата общественост, града ни, неповторими. Ако някой пристигна да употребява това място, даже краткотрайно, ние печелим от неговото наличие тук. Сега имаме работни места, хора се местят тук, пращат децата си в локалното учебно заведение, пазарят от магазините ни “, споделя Браян Джонсън.

Tук така наречен „ смарт град “ или „ интелигентен град “ не е просто концепция на хартия, а модел, който се случва действително, в деяние. За да улесни живота на хората.
Разхожадайки се в близост, край вас ще минават транспортни средства без … водачи.

Снимка: bTV


„ Едно от нещата, които чухме, до момента в който правехме свое изследване, е, че с еволюцията на 5G технологиите и капацитета на приложенията им, те ще бъдат основна част от тази среда. Например това кръстовище наподобява нормално, само че неповторимото в него са приложенията, които управляваме през 5G мрежата. Разполагаме със датчици лайдар, които имат 360-градусов взор на мястото, улавящ транспортните средства, хората на пешеходните пътеки. В идващите 2-3 години ще виждаме непрестанно развиване на технологиите с фокус върху приложенията, свързващи транспортните средства, които ще дават повече информация и сигурност на водача. Така, да вземем за пример, когато кола доближава кръстовището на към 300 метра, той ще знае, че има пешеходец там. Или че зеленият светофар ще стане червен след към 14 секунди “, сподели Брандън Бранхам, асистент градски управител и основен софтуерен шеф на Peachtree Corners.

„ Това, което забелязахме, е, че постоянно след даден случай следва верижна злополука, тъй като всеки желае да види какво се е случило. Но ние можем да известим водачите в техните коли, че пред тях е станал случай. Това е връзка сред инфраструктурата и автомобила. Това предотвратява последващи произшествия 5G ни даде опциите, които сме си мечтали да имаме в действителния свят. Намалихме напрежението от шофирането в натоварена градска среда. Идеалното бъдеще е да сведем ранените или починали пешеходци до 0. Мисля, че изрично сме споспобни да го реализираме. Вървим към бъдеще с самостоятелно шофиране. Едно транспортно средство би трябвало да приказва на друго, или то да приказва на пътната инфраструктура и тя на него “, изясни Луис Столуорт - сътрудник на Curiosity Lab.
Друга значима цел на това неповторимо място е да понижи престъпността.

„ Жителите на градовете търсят повече сигурност и отбрана и виждат технологиите като положително средство за прeвенция от закононарушения. Хората се тормозят и за правото си на цялост. Това е значим спор. Той ни оказва помощ ни да вземем по-добри решения по какъв начин да се употребяват технологиите. Камерите са на всички места през днешния ден. Има трафик камери на безусловно всеки ъгъл… Тази технология обаче може да се употребява най-много за положително “, изясни Mайкъл Саганич - сътрудник на Curiosity Lab.

И до момента в който всичко това се случва, никой не се осмелява да опише с решителност какво следва. Едно е несъмнено - ще е надалеч от визиите ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР