Когато човек види, че Валери Симеонов и Волен Сидеров пишат

...
Когато човек види, че Валери Симеонов и Волен Сидеров пишат
Коментари Харесай

Когато Валери и Волен пишат закон за езика

Когато човек види, че Валери Симеонов и Волен Сидеров пишат закон, който да пази българския език, вижда огромната арка - по какъв начин добре стартира всичко с Кирил, Методий, Климент, какъв брой обещаващо изглеждаше. Новите бранители на книжнината заемат несъответстващата поза, която позволява, че езикът изобщо може да бъде поставян в рамка, да бъде охраняван, както се охранява граница, а на всичкото от горната страна тези, които са съгрешили по отношение на използването му да бъдат наказвани с административни санкции. Това, несъмнено, е безспорна химера. Тя няма нищо общо с живия, безреден развой, съвсем инцидентния и безсистемен принцип, който ражда хубостта на един език и го построява в красива гмеж от заемки, опити, побългарявания на чуждици и отчуждавания на български изрази: усилието да ограничиш това знамение е като да строиш яз пред стопроцентово цунами. Нищо няма да стане с изключение на предсказуемо сближение на електорат, който обича да се тупа в гърдите и рядко вижда по-далеч от личния си нос и прочее изписалата на латиница логото си телевизия Alfa.
Какво да вземем за пример да вършим с изобилието от турцизми и финия колорит, който внасят в българския език? Всеки знае, че по скалата на удивление отлично стои по-долу от евала, че някои неща имат смисъл, само че други несъмнено са си бошлаф, че бардакът е къде-къде по-мръсен от обществения дом и че едно е да си облага, само че напълно друго да излезеш на келепир. Освен това няма българин, който да не е добре наясно с събитието, че чорбата е по-вкусна от супата, че студът не е проблем, до момента в който не се трансформира в бахър, че пред дребните удоволствийца всеки би предпочел да си прави кефа и че в йерархията на настояването меракът стои нагоре от желанието. Разбира се, по-добре е да влезеш, в сравнение с да входираш, както и да се откажеш, в сравнение с да анулираш, само че пък белким би трябвало да подлежиш на глоба, в случай че си декларирал, че ще спазиш оповестения краен срок? Крайният период е едно - там и да закъснееш, няма кой да те гони. Престъпиш ли крайния срок обаче, хубавичко си я оплескал.
Каква ще е тази полиция, която да бди над спазването на книжовния българсик език? Кой ще управлява различен по какъв начин приказва, че на всичкото от горната страна да му постанова санкции в случай че сбърка? Езикът не се ражда в научна епруветка, нито в партийни централи, нито във факултета по лингвистика, нито би могъл да се повлияе от институционална интервенция. И прочее, какво е това намаляване на тона - преди Волен искаше да изгони от България задграничните банки, а в този момент максимумът на опциите му е да ги помоли да пишат есемеси на кирилица? Нещо патриотарството е закъсало, щом едновремешните грандиозни обещания се смалиха до спокоен Слънчев бряг и пожеланието униформите на служителите на реда да са изписани на кирилица.

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР