Когато човек срещне в парка или в някоя градина сухоземна

...
Когато човек срещне в парка или в някоя градина сухоземна
Коментари Харесай

Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци?

Когато човек срещне в парка или в някоя градина сухоземна костенурка, най-честият ентусиазъм е да я вземе вкъщи, с цел да се порадва. Други я прибират, тъй като имат желание да се грижат за нея като за домакински любим.

Но стават ли сухоземните костенурки за домакински любим?

Болшинството от хората не знаят, че сухоземната костенурка е предпазен тип от закона. В Червената книга на България е маркирана като тип, заплашен от изгубване. Това значи, че смяната на местообитанието на сухоземните костенурки е неразрешено от закона и предстои на наказания.

Повечето хора не са осведомени със статута на костенурките съгласно природозащитните закони и по тази причина се вживяват в ролята на спасители. Мислят си, че могат да отглеждат сухоземна костенурка вкъщи. Всъщност костенурките не трябва да се реалокират даже на няколкостотин метра от мястото, където са открити, тъй като това е техният натурален регион. Преместването е стрес, с който може да не съумеят да се оправят.

Естествени местообитания на сухоземните костенурки са пясъчните крайбрежия и дюните, обрасли с шубраци или редките дъбови гори край черноморския регион. Те живеят и в храсталаците в Родопите, в Сакар, в сухи и варовикови терени, в ниските хълмисти елементи на страната. Градската среда не е естествена за костенурките. Дворните места също, в случай че теренът не е част от местообитанието им в природата.

Ако човек срещне костенурка край многолюден път, би трябвало да знае, че това е или шипоопашата костенурка, или шипобедрена костенурка, тъй като тези два типа живеят на територията на нашата страна. Бавно движещото се животно най-често пресича пътното платно, с цел да отиде в друга част на региона си. Човекът може да помогне, като реалокира костенурката на безвредно място отвън пътя в посоката на нейното придвижване. Но не е добре да вземате сухоземна костенурка за развъждане у дома.

Ако животното е ранено или е претърпяло случай, най-добре да бъде обявено на центъра за диви животни, с цел да се погрижат за него. Оторизираните органи би трябвало да бъдат потърсени и в случай че бъде намерено животно на открито през студените зимни месеци. Този скотски тип спи зимен сън от октомври до март и в този интервал на открито те са застрашени животни.

 Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци

Малките костенурки, открити в природата, не трябва да се прибират с концепцията, че са застрашени. Те са толкоз добре приспособени в естествената си среда, колкото са и огромните.

Все още измежду някои етнически групи този скотски тип се употребява за храна, тъй като битува разбирането, че са лечебни. Всички проучвания са потвърдили цялостната неплатежоспособност на такива изказвания. Нещо повече, костенурките предизвикват инфекциозни болести и по тази причина потреблението им е рискова.

Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци? Вече знаете отговора на този въпрос. Ако ви се е прииска другоземен домакински любим, по-добре се спрете на игуана, космат змей, декоративни рибки, домашно порче, чинчила или друго животинче, което може да живее с хора.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР