„Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала ...

„Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала

Всички на борда на новата детска книга „Приключенията на пирата Кет“!

„ Когато бях дребна, един път ме попитаха какво най-вече бих желала да взема със себе си, в случай че отида на далечна планета. Отговорих, без да се замисля: „ МОРЕТО! – След това прибавих: – И една котка. “ За дете като мен, което в никакъв случай не беше стъпало на море, всичко изглеждаше по този начин просто! Едно остаряло легло, настанено на транспортен съд, дървена сабя, байрак от парцал, окачен на върха на някой кол, по-малките ми братя като помощници пирати, моята котка Моли, която се усуква сред краката ми, и приключението е готово! “

Така си е представяла в фантазиите си живота в морето Алис Попа, авторката на очарователния нов детски разказ „ Приключенията на пирата Кет “. А годините минавали, дребната Алис пораснала и станала писателка, само че фантазията останала. И ето я, въплътена във вълнуващата история за дребния Кет, фена на морските завършения, и за неговия другар Тибериус. Не липсва, несъмнено и котката Мо, първа помощничка в сложни обстановки.

Именно „ Приключенията на пирата Кет “ избират от издателство „ Емас “ из цялата румънска детска литература, с цел да стане част от специфичната им поредност „ Европейски разказвачи “, която приютява най-хубавото от книгите за млади читатели от континента. Преводът на историята, заявяваща „ Пълен напред! “ на въображението, е дело на Владимир Кръстев.

Какво е нужно, с цел да станеш корсар – пиратски ботуши, пиратска разкопчана риза и черна превръзка на едното око? Е, какъв е казусът? А, да – за какво ставаш в действителност корсар, в случай че не с цел да намериш прикрито имане? Ето че и загадка карта на заровено богатство изниква – на далечния остров с вулканите. А в пристанището чака каленият в стихии и борби остарял пиратски транспортен съд „ Батьо “.

И не щеш ли Кет подвига платната и благодарение на правилния приятел Тибериус Тонг, гальовната котка Мо и мъдрия плъх Брикс, татко на 158 дребни плъхчета, и не на последно място с мъдрите препоръки на опитния в тези работи „ Батьо “, потегля на дълъг и трогателен път – през Острова на алените овце, Острова на кръвожадните маймуни, на Стъкления нос... Чакат го конфликти с подлия господин Мармалада и със злия капитан Верига... И все напред! За да потвърди, че жаждата за свободни простори и за смели каузи е жива.

„ Приключенията на пирата Кет “ е първата детска книга на румънската писателка Алис Попа. Първата, която незабавно бе видяна от рецензията и от децата и получи влиятелната премия „ Артур “ за книга на годината за читатели на възраст 8 – 14 години.

Източник: az-jenata.bg