Когато берберите стъпили в Сицилия, която била най-близката част на

...
Когато берберите стъпили в Сицилия, която била най-близката част на
Коментари Харесай

Сицилия – най-големият остров в Средиземно море

Когато берберите стъпили в Сицилия, която била най-близката част на Европа до техните земи, те били удивени от зеленината – гори и тучни поля. Идвайки от пустинята Сахара, те решили, че това е Раят.

 16-0  16-1  PALERMO.LA CAPPELLA PALATINA.  16-3  PALERMO.FERRAGOSTO IN CITTA',TURISTI AL TEATRO MASSIMO.  PALERMO,VACANZE PASQUALI,TURISTI GIAPPONESI IN CATTEDRALE.
Когато римляните стъпили в Сицилия, те се зарадвали най-вече на непристъпните гори. И незабавно почнали да ги изсичат, с цел да строят… пътища.

Тези дни светът заприказва за Сицилия след мощното земетресение, провокирано от следващото изригване на вулкана Етна – една от огромните забележителности на острова.

Сицилия, най-големият и най-населеният остров в Средиземно море, е самостоятелна част от Италия. Намира се на 160 км от северните крайбрежия на Тунис, до момента в който от Рим го разделят 428 км по въздуха.

Тук е кипял живот още преди 10 000 години. Бил е едно от най-важните международни кръстовища, фантазия на завоеватели от разнообразни раси и религии.

След гърците /VIII-VI век пр.н.е./ три армии окупират Сицилия – Сицелите, Сиканите и Елимианите, за които се смята, че са пристигнали от Троя, която напълно не е надалеч в актуалния смисъл на понятията, само че в тези времена е била „ другият свят “.

През III век пр.н.е. Сицилия става римска провинция. През 535 година византийският военачалник Велизарий окупира острова. През 965 година идва ред на арабите, през 1060-а нормандците стартират да го латинизират. Дълго време тук доминира царството на Двете Сицилии. Чак до XVIII век, когато го превземат Бурбоните. От тях го освобождава Гарибалди. Следва Царство Италия, до момента в който през 1947 година е оповестена автономията.

Походът на Ханибал


Историята на Сицилия е обвързвана с имената на велики пълководци. Сред тях е и Ханибал. По негово време островът е център на кървави „ дебати “. Те се водят сред две от най-могъщите „ столици “ на античния свят – Рим и Картаген. Римляните са наричали картагенците пуни и по тази причина войните са познати като Пунически.

Необичайна и дръзка е тактиката на Ханибал по време на Втората Пуническа война /218-201 година прочие Хр./, позната като „ Войната за Италия “, да прекоси Алпите през зимата и да изненада римляните. С него са били 50 000 пехотинци, 9000 конници и 37 бойни слона. Най-голямо е било тестването за слоновете, на които им се наложило да се катерят по заснежени върхове. От планината слезли единствено 6 слона и половината от войската му. С тях той победил превъзхождащата го по бройка римска армия при борбата при Кана /Cannae, 216 година пр.н.е./ Тя остава в историята като най-голямото военно проваляне на римската страна. Тактиката на Ханибал се учи във водещите военни академии по света.

Катедралата в Палермо е палитра от архитектурни стилове


Ако би трябвало да дефинираме стила на фамозната катедрала в Палермо с една дума, мултикултурализъм е най-подходящата. Защото разнообразни култури са оказвали съществено въздействие върху нея. Тя е огромна палитра от архитектурни стилове – арабски, нормандски, византийски, швабски, римски, готически, ренесансов, барок. На малко места по света може да се види сходна еклектика на църковна архитектура.

Когато арабите завладяват Палермо, трансформират „ храма на неверниците “ в джамия. Когато нормандците си връщат града от сарацините, конт Роджър Първи я трансформира в християнска черква.

Образци от времето на палеохристиянството, от византийски и арабски интервали могат да се видят из целия храм. В лявата колонада са изписани текстове от Корана. Сред уникатите е византийска икона на Theotokos /Божията майка/ в специфична ниша в характерен готически свод.

Сред характерностите на този храм са красивите мозайки. Розетките в характерни геометрични фигури се свързват с мюсюлманското духовенство.

Един от най-ценните експонати в музея е короната на кралица Констанца Арагонска, брачната половинка на Фредерик Втори, коронован тук. Изненадата е, че по този уникат няма доста скъпоценни камъни, само че има извънредно комплицирана плетеница от фини елементи.

Византийското изкуство участва в няколко забележителни мозаечни икони.

Немската или по-точно Швабската /сега област в Германия/ готика стартира от основния вход, употребен единствено при публични церемонии. Каталунската готика се вижда при един от страничните входове, който е отворен за гости. В изображенията на изтезания могат да се видят униформите на швабските и на арагонските армии.

Арабските детайли и претекстове са акцент в южната колона на портика, изписана с първата сура на Корана. Ключообразните прозорци са типични мостри на ислямското изкуство. Куполите, добавени през ХІ век, са в бароков жанр.

Капела Палатина има най-елегантните мозайки


Сред най-големите забележителности на Палермо са Кралският замък и Cappella Palatina. Капелата е осветена на 28 април 1140 година на Цветница или неделята преди Великден и през днешния ден е в Списъка на международното културно завещание на UNESCO. Тя е част от архитектурния комплекс на Нормандския дворец.

Мозайките в този комплекс се смятат за едни от най-елегантните в света. Характерни са със своята удължена форма и обилие от ярки цветове. Трудно може да се каже коя или кои са най-хубавите. Всички са неповторими, като Св. Йоан в пустинята, Agnus Dei, Петте светци, бащите на гръцката черква: Св. Григорий Нисински, Св. Григорий Богослов, Св. Василий, Йоан Златоуст и Св. Никола.

Част от мозайките са изработени в по-различен жанр. Предполага се, че са от по-късен интервал и са дело на локален майстор. Те са по-описателни. Има и няколко секуларни мозайки, които изобразяват ориенталска флора и фауна. Специалистите им дават висока оценка, тъй като се приема, че са единствените непокътнати всемирски мозайки от византийския интервал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР