Когато асемблираме компютърна конфигурация, често забравяме за важността на един

...
Когато асемблираме компютърна конфигурация, често забравяме за важността на един
Коментари Харесай

Fractal Design Define R6 - Най-доброто от Швеция след ABBA



Когато асемблираме компютърна настройка, постоянно забравяме за значимостта на един основен съставен елемент – кутията. В доста случаи изборът на кутия дефинира освен безпроблемното сглобяване на съставените елементи, само че и ефикасната им работа, без да броим спестените пострадвания и нерви. Ето за какво през днешния ден сме решили да ви представим кутията Define R6 на шведите от Fractal Design. Както всички знаете, шведите са дали на света доста солидни неща – като Saab, IKEA и Therion (или ABBA, в случай че не сте се подразнили от шегата в заглавието) – а в актуалното ревю ще разберем дали са се справили добре с компютърните кутии.
Дизайн и първи усещания
Define R6 следва философията на линията, само че води нещата една стъпка напред – що се отнася до употребявани материали и дизайн. Кутията е изчистена, с остри ръбове и моден външен тип – тук няма да намерите ребра, заоблени въздухозаборници и лед светлини в безчет нюанси. За сметка на това ще получите алуминиева предна малка врата, непряк панел от закалено стъкло с черен кант, преносим горен панел, безшумните 140 мм перки на Fractal Design и филтри – голям брой филтри. Не на последно място – организацията на пространството вътре в кутията е чудесна, само че на това ще се спрем по-подробно по-късно.

Опаковка и окомплектовка
R6 идва в скромна кафява картонена кутия, върху която е разпъната скица на всички съставни елементи, които ще получите вътре, както и нормалните инструкции и общоприети означения. В комплекта са включени разнообразни по мярка и предопределение черни болтове, малко свински опашки и микрофибърна кърпичка за разчистване на упоменатото нагоре закалено стъкло. Упътването е много детайлно, което оказва помощ да вземете оптималното от кутията и функционалностите, които тя предлага.
Поглед извън

Панелът от закалено стъкло несъмнено е един от основните детайли на R6 и това е изцяло разбираемо. Fractal Design са сложили стъклото върху железна рамка, а също по този начин са избрали да не го тонират. Резултатът от тези решения е, че при добре изчистено стъкло, то на процедура става невидимо, а слагането и свалянето му е много устойчиво, с помощта на металната рамка.

Десният панел на кутията е от стабилен метал – зад него се обитават множеството кабели, които ще вържете към дъното и останалите съставни елементи. Предната малка врата е с алуминиево покритие и се отваря наляво. В горната и част има разрез, който разрешава на LED светлината на Power бутона да бъде забележима и при затворено състояние на малката врата.

Вътрешната част е покрита от филтър, а в предната част на шасито, зад решетка и още един по-едър филтър, са сложени два 140 мм бели вентилатора. На тази позиция можете да сложите до 3 х 120мм, в случай че предпочитате повече перки за сметка на диаметъра. В горната част има 5,25-инчов отвор за CD/DVD/Blu-Ray устройства – които се срещат все по-рядко, само че е хубаво да има опция за сходен монтаж.

На гърба на кутията намираме слота за монтаж на зареждане, който е снабден с преносима рамка, на която се закрепя самото зареждане, след което се плъзга във вътрешността в кутията. Над нея се намират седем хоризонтални и два отвесни слота, над които е задния бял 140 мм вентилатор.

Горната част на кутията е дом на контролния панел – два USB 3.0, два USB 2.0, бутон за включване, Reset бутон и аудио входове. Под горния похлупак, който се отваря с бутон на гърба, се намира звукоуплътнение и място за монтаж на нагревател и/или водно изстудяване. Подът на кутията също е екипиран с филтър, който елементарно се плъзга на открито, когато се постанова разчистване.
Поглед от вътрешната страна
Достъпът до вътрешността се реализира по стандартния метод – посредством насърчаване на четири винта, които държат двата странични капака. Отвътре Define R6 наподобява по шведски – качествено, крепко и с мисъл. HDD слотовете за монтаж се намират зад малка врата – с цел да може нищо да не нервира погледа през стъкления панел. Мястото за монтаж на дъното е върху железна решетка, зад която минават всички кабели – по същата причина – образна хармония. За задачата в шасито има няколко гумени отвора – един от долната част, през който да минат кабелите за зареждането, два вдясно и два от горната страна – за всички нужни връзки сред дъното и останалите съставни елементи.

Поглед откъм гърба на разглобеното шаси разкрива HUB за вентилатори, който се зарежда от SATA конектор и може да ръководи шест 3-пинови или три PWM вентилатори – комфортно решение за хората, които държат на изстудяване без взаимни отстъпки. Тук са инсталирани и двете скоби за прикрепяне на SSD носители, както и две велкро ленти за добра организация на кабелите.

Мястото сред металната скара и страничния панел не е изключително обилно и при повечко кабели можете да имате проблеми със затварянето на кутията, само че в случай че употребявате умно вариантите на Fractal Design за рутиране на кабелите, това доста елементарно може да бъде избегнато. Двата предни 140мм вентилатора са планувани за изстудяване на HDD слотовете, само че в случай че системата няма сходен притежател, цялото шаси за HDD монтаж може да бъде отстранено и въздуха да отива към GPU или процесора.

Монтаж и краен резултат

Компоненти:

MSI Mortar B350M - предоставена от MSI
AMD Ryzen 5 2400 - възложен от AMD
2x8GB Corsair Vengeance DDR4 3000 LPX - предоставени от Corsair
Western Digital Black M.2 SSD 512GB - възложен от Солитрон
Chieftec A-135 Bronze PSU

Процесът на асемблиране в нашия случай беше извънредно елементарен и много олекотен, заради неналичието на GPU. Първо монтирахме зареждането, след което рутирахме нужните кабели към мястото за монтаж на дъното. Предварително бяхме инсталирали процесора, RAM паметта и M.2 диска на самото дъно, след което го закрепихме на монтажните точки на шасито. Последва включване на захранващите кабели за дъното и множеството вентилатори – всичко това лиши под половин час. Крайният резултат можете да видите на фотографията – получи се извънредно чисто и стилно. Очакваме подобаваща видеокарта, която гордо да закачим на „ витрината “ на Define R6.

Финални думи
 Define R6 е заслужен представител на линията Define на Fractal Design – освен това – тази кутия стои на върха на „ хранителната верига “. Тези от вас, които търсят нападателен външен тип и дискотечни LED светлини, ще би трябвало да изберат друго решение. За всички останали R6 предлага доста жанр, изключителна издръжливост и улеснение, необятно вътрешно пространство с доста варианти за конфигурация, прозорец от закалено стъкло, който дава напълно друго чувство и визия за компютърната система. Достъпът до всички съставни елементи е елементарен, а в пакета са включени три 140 мм перки с много положително качество, което е бонус. Като почитатели на шведския дизайн и ABBA (шегуваме се, схваща се), горещо предлагаме това решение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР