Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен

...
Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен
Коментари Харесай

НЗОК задължава при липса на медикамент, фармацевтът да го осигури до 24 ч. 

Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. Това оповестиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), оповестява Българска телеграфна агенция. По-рано от Българския фармацевтичен съюз (БФС) показаха, че поради нови оферти на НЗОК е допустимо от 1 април да бъде усложнен достъпът на пациентите до изцяло или отчасти платени от НЗОК медикаменти.

От съсловната организация желаят аптеките да имат опция да отпускат по-малко количество от предписаните от лекаря лекарства, защото е допустимо аптеката да не разполага с нужното количество лекарства или пациентът да не пожелае да купи цялото му изписано количество. От НЗОК показаха, че задължението за обезпечаване на изчезнал медикамент в период до 24 часа е нормативен текст от Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствените артикули, както и част от самостоятелните контракти с аптеките.

Да се провежда техническият надзор върху верификацията на медикаментите желаят от сдружението " Заедно с теб "


При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия, защото единствено по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния й тип и размер, допълниха от НЗОК.

От БФС показаха по-рано през днешния ден, че различен проблем за тях е настояването на НЗОК да задължи търговците на дребно с лекарствени артикули да подават верификационни данни и към НЗОК, откакто същите верификационни данни към този момент са й предоставени от Българската организация за верификация на медикаментите.

Според НЗОК посредством въвеждането на този надзор ще се реализира проследимост при отпущането на лекарствените артикули до пациента, като се подсигурява произхода им и че същите са отпуснати на съответен пациент. По този метод ще се предотвратят възможни злоупотреби при отпущането и заплащането на лекарствените артикули, допълват от НЗОК. news. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР