Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен

...
Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен
Коментари Харесай

Противоречия между касата и аптеките застрашават изпълнението на рецептите от април

Когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. Това оповестиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Позицията на НЗОК е във връзка днешното известие от Българския фармацевтичен съюз (БФС), в което се показва, че поради нови оферти на НЗОК е допустимо от 1 април да бъде усложнен достъпът на пациентите до изцяло или отчасти платени от НЗОК медикаменти, оповестява Българска телеграфна агенция.

От съсловната организация желаят аптеките да имат опция да отпускат по-малко количество от предписаните от лекаря лекарства, защото е допустимо аптеката да не разполага с нужното количество лекарства или пациентът да не пожелае да купи цялото му изписано количество.

От НЗОК показаха, че задължението за обезпечаване на изчезнал медикамент в период до 24 часа е нормативен текст от Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствените артикули, както и част от самостоятелните контракти с аптеките.

При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия, защото единствено по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния й тип и размер, допълниха от НЗОК.

заяви и че по време на несполучливи за момента договаряния сред касата и фармацевтите касата е настояла, когато дадена аптека не разполага с всички лекарства, изписани на един пациент и плащани от нея, то пациентът да търси друга, в която ги има всичките. Същото става и когато от един от медикаментите е разполагаем, само че в по-малка доза. Ако текстът бъде натрапен от здравната каса, пациентите ще би трябвало да обикалят аптеките, до момента в който намерят някъде всички лекарства вкупом, показва изданието. Според изискванията за контракт на касата с аптеките, договорът изтича на 31 март и няма алтернатива да бъде продължен автоматизирано. Това значи, че в случай че дотогава не се договорят, аптеките няма да имат учредения да продават медикаменти, платени от НЗОК. Фармацевти молиха за здрав разсъдък в репортаж на Би Ти Ви. Те показват, че с тези условия касата вменява отговорности за пациентите, с което аптеките не могат да се съгласят. Дават образец със страдащи от хипертония, които през летните месеци не се нуждаят от изписваните им през останалата част на годината количества лекарства и избират да купят по-малко.

От фармацевтичния съюз показаха по-рано през днешния ден, че различен проблем за тях е настояването на касата да задължи търговците на дребно с лекарствени артикули да подават верификационни данни и към нея, откакто същите данни към този момент са й предоставени от Българската организация за верификация на медикаментите.

Според касата посредством въвеждането на този надзор ще се реализира проследимост при отпущането на лекарствените артикули до пациента, като се подсигурява произхода им и че те са отпуснати на съответен пациент. По този метод ще се предотвратят възможни злоупотреби при отпущането и заплащането на лекарствените артикули, допълниха от НЗОК, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР