Когато антибиотиците попаднат във водните пътища, те увеличават вероятността бактериите

...
Когато антибиотиците попаднат във водните пътища, те увеличават вероятността бактериите
Коментари Харесай

Мрачна прогноза на учени: Замърсените токсични реки могат да предизвикат следващата пандемия

Когато антибиотиците попаднат във водните пътища, те усилват вероятността бактериите да развият антимикробна устойчивост, която съгласно СЗО и Организация на обединените нации е една от най-големите рискове за човечеството.

В първото световно проучване на този проблем учените са измерили концентрацията на 61 дейни фармацевтични съставки (АФС) допълнително от 1000 места в 258 реки, които обгръщат всички континенти - общо 104 страни.

Според изследването, оповестено в списание PNAS, единствено две места в света не са били нечисти: Исландия и венецуелско село, където коренното население не употребява модерна медицина.

Вече повече от две десетилетия знаем, че фармацевтичните артикули попадат във водната среда, където могат да повлияят на биологията на живите организми ", изяснява доктор Джон Уилкинсън, един от ръководителите на проучването, извършено в Университета на Йорк, Англия.

Но един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме при решаването на този въпрос, е, че няма доста представителни данни при мониторинга на тези замърсители, като съвсем всички са съсредоточени върху няколко определени области в Северна Америка, Западна Европа и Китай.

Река Мансанарес в Мадрид е най-замърсената река в Европа, като се подрежда в първите 10% от местата в света с най-високи кумулативни концентрации на АПВ. Глазгоу попада в първите 20% в международен мащаб.

На други места горещи точки с токсична фармацевтична вода бяха открити в Лахор в Пакистан, Ла Пас в Боливия, Адис Абеба в Етиопия и Далас, Съединени американски щати.

Съществува мощна връзка сред социално-икономическия статус на дадена страна и по-високото фармацевтично замърсяване на нейните реки. Най-силно наранени са страните с невисок и междинен приход като Индия и Нигерия. Изследователите допускат, че това може да се дължи на обстоятелството, че хората в тези страни могат да си разрешат да купуват медикаменти, само че не разполагат със скъпи канализационни системи, които да филтрират медикаментите.

Фармацевтичните заводи също изпускат своите химически съединения в реките. В един от пунктовете в Бангладеш - надолу по веригата от производителите на медикаменти, равнищата на антибиотика метронидазол са над 300 пъти по-високи от безвредното равнище (най-голямото нарушаване съгласно проучването).

Съгласно данните, оповестени предишния месец, през 2019 година повече от 1,2 млн. души в света са умряли от бактериални инфекции, които са били резистентни към антибиотици. Съществуват тесни връзки сред страните - най-вече в Южна Азия и Субсахарска Африка, с най-силно замърсяване с медикаменти и тези, които страдат от най-голямо влияние на антимикробната устойчивост (АМР).

Уилкинсън съобщи пред " Гардиън ", че антимикробната устойчивост може да докара до нова пандемия.

Най-често откриваните лекарствени артикули са карбамазепин - антиепилептично лекарство, за чието разграждане е належащо време, лекарството за диабет метформин и кофеин, за който откривателите признават, че се съдържа както в питиета, по този начин и в медикаменти. И трите типа са открити допълнително от половината от обектите.

Концентрацията на най-малко един от тези препарати в 25,7 % от местата е надхвърлила границата, която е безвредна за водните организми. Тези биологично дейни съединения могат да трансфорат мъжките риби в женски, да нарушат възпроизводството и даже да трансформират сърдечния темп на животните.

Други замърсители, открити в евентуално нездравословни концентрации, включват бета-блокера пропранолол и лоратадин - антихистамин за алергии. Антидепресантите циталопрам и венлафаксин също са открити на всички континенти като се изключи Антарктида, написа още БГНЕС.

Изследователите се надяват, че като засилят мониторинга върху фармацевтичните артикули в околната среда, ще могат да разработят тактики за ограничение на неподходящите последствия, породени от тези замърсители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР