Когато 15% от пушачите преминат към по-малко вредни алтернативи, ефектът

...
Когато 15% от пушачите преминат към по-малко вредни алтернативи, ефектът
Коментари Харесай

Пропуснатите ползи за икономиката за 2019 г. от тютюнопушене са 4,4 млрд. лв.

Когато 15% от пушачите преминат към по-малко нездравословни други възможности, резултатът върху средногодишния брой болести в четирите съществени болестни групи, свързани с тютюнопушене, понижава с 12%, т.е. понижават разноските за 56 000 здравноосигурени лица. Когато 50% от пушачите се насочат към по-малко нездравословни други възможности, резултатът върху обществените финанси е спад на разноските със приблизително близо 51 млн. лева на годишна база.

Това са част от изводите в за вредите от тютюнопушенето и тяхното отражение върху здравната и обществената системи в подтекста на навлизането на нови негорими произведения. Авторите употребяват за съпоставяне групите произведения с тютюн или без тютюн, измежду които са и бездимните нагреваеми тютюневи произведения и електронните цигари с никотинови течности, доставящи никотин по сходство на цигарите.

Експертите означават, че тези произведения също носят риск, само че съгласно редица научни изследвания и мнения на държавни здравни институции, разликата е, че защото не горят, експозицията на нездравословни субстанции е по-ниска от тази при обичайното тютюнопушене, заради което са показани като други възможности с понижен здравен риск спрямо обичайните тютюневи произведения.

От ЕКИП напомнят още, че тютюнопушенето е измежду водещите рискови фактори, свързани с метода на живот. Те водят до утежняване на общото здравно положение, увеличение на отсъствията от работа и повишение на разноски за опазване на здравето.

Пушачите са по-склонни от непушачите да развият сърдечни болести, инсулт, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белите дробове – болести, които са доста публикувани в България и я подреждат на едно от първите места в Европа по заболеваемост и смъртност. Пушенето усилва риска от коронарна болест на сърцето (2 до 4 пъти), от за мозъчен инсулт (2 до 4 пъти), от рак на белия дроб (25 пъти), прибавят от ЕКИП.

Според техните калкулации годишните пропуснати изгоди за стопанската система за 2019 година, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4,4 милиарда лева или 3,7% от Брутният вътрешен продукт.

Замяната на обичайните тютюневи произведения (ТТИ) с нови негорими никотинови други възможности (ННА) в случаите на липса на цялостен отвод от приложимост на тютюн и никотин е изследвана посредством особено основани математически модели, разясняват специалистите на ЕКИП. Те са безапелационни, че евентуалните резултати от смяната на потребителските привички - прекосяване към по-малко нездравословни други възможности, могат да доближат до 1,8 милиарда лева понижение на негативните резултати или спад във финансовото измерение на вредата от 41%.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР