Кога в България ще се пътува по изцяло завършени магистрали

...
Кога в България ще се пътува по изцяло завършени магистрали
Коментари Харесай

Регионалният министър Николай Нанков пред „Труд“: Вдигаме до пет пъти санкциите за кражба на вода

Кога в България ще се пътува по напълно приключени автомагистрали и качеството на пътищата ще е съвършено, предизвикахме да отговори районният министър Николай Нанков . Той ни описа какви ограничения взима ръководеното от него ведомство, с цел да подсигурява качествено създаване и ремонт на пътищата у нас, ще има ли усложнения за трафика към морето това лято и какви са ограниченията, които ще се вземат в новия Закон за ВиК, тъй че да се обезпечат по-качествени услуги.

– Министър Нанков, интензивно работите по построяването на нови автомагистрали. Кога можем да чакаме идната напълно приключена?
– Магистрала “Струма ” ще е напълно подготвена през 2023 година Тогава би трябвало да приключим с построяването на най-трудния сектор през Кресненското дефиле. Очакваме решението на съда по отчета за Оценка на въздействието върху околната среда. Вярваме, че то ще е позитивно и ще успеем доста бързо да стартираме с публичната поръчка през май. Единственото, което би могло да забави плана, са възможни нови обжалвания. Но при такива ще желаеме да стартираме авансово осъществяване на плана. Другите две прави се строят в график и работата върви съвършено. Очакваме скоро да бъдат класирани компаниите, които са кандидатствали за създаване на тунела Железница. Това бе поръчката, която бе прекъсната поради изчезнали от пътната организация документи по време на служебния кабинет. По оповестената от нас нова процедура се явиха 28 участници. Перфектно върви и секторът от Благоевград до Крупник. Той ще бъде изпълнен предварително с съвсем година по-рано още през 2018 година Със 6-7 месеца по-рано ще бъде приключен и другият сектор – от Кресна до Сандански. Готови са и съвсем всички инфраструктурни уреди. Общо взето това е годината на “Струма ”. Ще бъдат приключени нови 30 километра и настрана ще стартираме работата по Железница и всички останали парцеларни проекти и възлагане на построяването на сектора през Кресненското дефиле.

– Ако тази е годината на на автомагистрала “Струма ”, можем ли да чакаме 2019 година да е на “Хемус ”?
– Реално и 2018-та може да бъде оповестена за година и на автомагистрала “Хемус ”. Подготвяме всичко по автомагистралата за изчезналите сектори от трасето сред София и Варна с обща дължина малко над 250 км. През тази година ще започва построяването на нови 26 км от автомагистралата. Имаме подписан договор за 9,3 км от тях – правата от Ябланица до пътен възел Боаза, която ще се строи на инженеринг и чакаме първата й копка да е към 20-21 март. Срокът за привършване на работата е 2 години, само че имаме уверението на изпълнителите, че той ще бъде скъсен с най-малко 3 месеца. Подписан е и контракта за строителството на 16,3 км от Белокопитово до пътен възел Буховци в посока Търговище. През май или юни там също ще създадем първа копка, като също имаме упования секторът да бъде завършен предварително.

– Това ново строителство ще попречи ли на трафика към морето през лятото?
– Не. Отсечките, които ще се строят са отвън актуалното трасе. В момента препроектираме и над 50 километра от пътен възел “Боаза ” до разклона за Плевен и Ловеч. Вече завършваме и до няколко седмици ще пуснем тръжните процедури. Там поръчката няма да е на инженеринг, а за чисто строителство, защото ще имаме направени механически планове. По този метод ще спестим близо 300 млн. лева Първоначално построяването щеше да коства над 800 млн. лева, до момента в който в този момент се чака същото трасе да коства към 500 млн.лв. Габаритите на сектора вместо 29 ще са 27 м, само че още веднъж във всяка посока на придвижване ще има по две магистрални платна от 4 метра и спешни ленти от 3 метра. Проектната скорост ще е 120 км/час, а действителната на придвижване – 130км/час. Пътят ще е с малко повече виражи, само че по този начин ще спестим 3 тунела и 7 мостови уреди. Така трасето с изключение на по-евтино ще е и по-безопасно и поддържането му няма да е толкоз скъпо.

– Припомнихте скоро, че огромна част от тунелите не са ремонтирани от 40 година Кои уреди ще обновите т.г. и това ще докара ли до тапи към морето през лятото?
– Общо тунелите в България са 34, като 24 от тях са отвън автомагистрали, а 10 на автомагистрали с по две тръби. През тази година ще приключим с ремонтите на почналите през предходната година тунели като “Ечемишка ” и “Витиня ” на автомагистрала “Хемус ”, само че в тръбите, които са в посока София. Отделно проектираме ремонтите на “Правешки ханове ”, “Топли дол ” и “Траянови врата ”. Тях ще ги обновявим по всички европейски стандарти през 2019 година Трябва да го създадем. Отделно по “Струма ” ще ремонтираме тунела “Кривина ”. Предстои обновяването на тунела на входа на Ловеч, който е може би в най-лошото експлоатационно положение. До 15 дни ще стартираме ремонта на обхода на Ловеч плюс тунела. На изхода на Велико Търново ще обновяваме оборудването през тази година. Имаме планувани и поправки на тунелите на пътя Девин-Михалково, които са включени в лотове, финансирани по Оперативна програма “Региони в напредък ”. Ще създадем обаче всичко допустимо да не блокираме пътища през лятото и да избегнем тапите. Тези поправки са нужни, с цел да имаме качествена инфраструктура и аз съм уверен, че тези поправки са нужни. Като водач съм удовлетворен от осъществяването на двата тунела по автомагистрала “Хемус ” в посока Варна. Така би трябвало да наподобяват всички тунели. Ще работим с по-къси периоди, по-големи гаранции, с цел да бъдат ремонтирани качествено.

– Съобщихте, че ще предложите за концесия тунела “Петрохан ”. Има ли интерес от страна на вложители към сходни планове?
– Подготвяме построяването на 17 нови тунела, като част от тях ще бъдат отдадени за създаване на концесия и надлежно опериране за избран интервал от страна на вложителя. Тунелът под Шипка може да бъде издигнат както на концесия, по този начин и с национално финансиране. Всяка седмица имаме поръчка за срещи с евентуални вложители от Китай, Саудитска Арабия, Канада и други страни. Особено дейни са представителите на Китай и арабския свят. След въвеждане на тол системата ще има и икономическа полза от сходни публично-частни планове. През тази година ще бъде подготвен концесионния разбор за тунела “Петрохан ”.

– Имате хрумвания и за повишение на качеството на новото строителство и на ремонтните действия посредством удължение периода на гаранциите. Как действително ще се случи това?
– Идеята ни е да го реализираме по два метода – посредством залагане на по-дълги гаранции в нормативната база, както и посредством по-висока тежест на оферти гаранционен период в търговете за избор на реализатори. В тази връзка е належащо в документите за публичните поръчки да се посочат реалистични оптимални граници за гаранционен период. Нормативно откритите минимални периоди ще са разнообразни съгласно класа на пътя и типа строителни действия. Според мен обаче гаранцията за създаване на ново магистрално трасе би трябвало да е най-малко 7 години. Работи се и по стягане контрола върху работата на строителния контрол. За да се улеснят бизнесмените в бранша за техническите спецификации, съгласно които би трябвало да се правят оценка строителните артикули в сходство с европейските условия и националните условия за тяхната приложимост в Министерството на районното развиване работи Звено за контакт по отношение на артикули в строителството. То дава по електронен път информация за условията. Целта е да се осведомят всички участници в строителния развой, както и да се опростят и понижат административните тежести, изключително за дребните и междинни предприятия. Информацията дава опция за верния асортимент на продуктите в строителството, както и за законосъобразното им стартиране на пазара. Тази електронна услуга е и от изгода и за задграничните производители на материали за строителството, имащи интерес към българския пазар. На разположение на бизнесмените е Ръководство за строителните артикули, с което се показват синтезирано новите правила за стартиране на строителни артикули на пазара у нас. В него се дава информация на производителите за отговорностите, които имат, и основанията, заради които би трябвало да изберат нотифициран орган за оценяване на създавания от тях артикул. Проектантите и строителите пък се осведомят за най-подходящия артикул, който им е нужен за осъществяването на строителния обект. 35 са получените запитвания през предходната година.

– Подготвяте и нов закон за ВиК. Какво предвиждате в него?
– Освен облекченията за обществено уязвимите групи, за които към този момент сме говорили нееднократно, планираме посредством новия закон да увеличим глобите за кражба на вода от 3 до 5 пъти, тъй че те да са реципрочни на самите закононарушения. С специалистите в Министерство на регионалното развитие още обсъждаме разновидностите, само че ще има съществена смяна на метода. Защото ВиК браншът е редовно недофинансиран и има потребност от някои промени, които да доведат до понижаване на комерсиалните загуби. За да приведем системата в чудесно положение, имаме дефицит от 6-7 млрд.лв. Ясно е, че няма от кое място да ги набавим сега. Но с сътрудниците търсим допустими разновидности за финансиране на бранша, които да не натоварват цената на водата и тя да продължи да е обществено търпима. Защото в случай че не решим проблемите в този момент, след 10-15 години ще разясняваме напълно други тематики, които ще са още по-тежки. Има промени в климата, редуват се интервали на засушавания и наводнения, които могат да доведат до проблеми с водоподаването. Изискванията към качеството на питейната вода са високи и трябват непрекъснати вложения за поддържане на водоснабдителните системи. Замисляли ли сте се, че в България имаме общо 40 000 километра пътища, а дължината на ВиК мрежата е над 90 000 километра – пресметнете какъв брой автомагистрали “Тракия ” да вземем за пример са това. Макар и скрита подземен, тази инфраструктура би трябвало да се поддържа в редовност 24 часа в денонощието. А за разлика от пътищата, при водоснабдяването няма обходни направления – или тече от кранчето, или не тече. И в случай че не тече, имаме проблем. Чрез тол системата намерихме редовно решение на систематичния проблем с недофинансирането на пътната инфраструктура. Ще опитаме да измислим механизъм, който в по-голяма или в по-малка степен да докара и до редовно решение на проблемите с недофинансирането на ВиК бранша. Дебатите предстоят, разгадавам и на медиите да са ни медиатори с потребителите, с цел да вземем най-хубавото решение.

– Кога очаквате да бъдат контрактувани всички средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “?
– Очакваме това да се случи доникъде на годината и да сме първата оперативна стратегия през този програмен интервал, която успее да контракти 100% от средствата си. Към момента са контрактувани 72 % от общия бюджет на оперативната стратегия в размер на 3 милиарда лева 1,180 милиарда лева от този запас към този момент е ориентиран към този момент към общините. Предстои да бъдат оповестени още три процедури – втора фаза на процедурата за енергийна успеваемост в периферните региони, за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания и за развиване на районен туризъм. В момента се извършват 401 контракта с общини и това са вложения в рационализация на градския превоз, в възстановяване на градската среда, енергийна успеваемост, възобновяване на просветителната, обществената и пътната инфраструктура. Важно е плановете да бъдат изпълнени качествено, в полза на хората, тъй като основният бенефициент от позиция на прилагане на резултатите от тях са жителите на общините, акцентира той.

Нашият посетител
Николай Нанков е министър на районното развиване в третия кабинет на Бойко Борисов от май 2017 година Два пъти бе зам.-министър в същото ведомство в предходните две държавни управления на премиера. Магистър е по районно развиване и ръководство. Заемал е и поста регионален шеф на Ловеч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР