Кога според вас е завършила Втората световна война? През ав­густ

...
Кога според вас е завършила Втората световна война? През ав­густ
Коментари Харесай

Изтъкнат историк разкрива „Tайните на Втората световна война”

Кога съгласно вас е приключила Втората международна война? През ав­густ 1945 година след капитулацията на Япония? Или цели десетилетия по-късно?

На български език се появява ново издание на проучването на изтъкнатия английски историк Лорънс Рийс – „ Тайните на Втората международна война”.

В него войната е прегледана не като откъслек от времето, изпълнен с кървави борби, а като нескончаем интервал, който завършва едвам след рухването на комунизма. През лятото на 1945 година за множеството страни от Източна Европа властта на един тиранин, Адолф Хитлер, се заменя с тази на различен – Йосиф Сталин. Защо се случва това, е един от най-важните въпроси – и отговорът лежи в основата на тази разкриваща задкулисието на военните дейности книга.
В „ Тайните на Втората международна война” Рийс преглежда детайлно дейностите на една от най-важните фигури от интервала – съветския деспот Йосиф Сталин, и неговите връзки първо с нацистите, а по-късно и с англо-американските съдружници.



Базирайки труда си на голям брой източници и срещи с оживели, историкът вниква в метода на мислене на съвет­ския водач преди и по време на войната и изключително фокусирано преглежда съюза му с нацистите преди началото на интервенция „ Барбароса “.

Не по-малко значима тематика е за какво от безусловно съмнение във връзка с Сталин Чърчил и Рузвелт обществено трансформират мненията си за Съветския съюз и неговия водач? Според Рийвс точно в отговора на този въпрос се крие обяснението на доста от сериозните геополитически проблеми след 1945 година, които в последна сметка трансформират мира в нова, Студена война.

В това обширно проучване на световния спор дипломацията се оказва най-силното оръжие, което взема решение ориси на страни и народи. Защото в последна сметка борбите се печелят на бойното поле, само че успеха във войната и облагата от нея се вземат решение по време на договарянията.

„ Толкова изненади има в тази книга… Отношенията сред Сталин, Чърчил и Рузвелт са грозната страна на историята – и Лорънс Рийс я разкрива извънредно добре!”
Макс Хейстингс, създател на „ Тайната война”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР