Кога може да се пенсионираме за осигурителен стаж и възраст? Това

...
Кога може да се пенсионираме за осигурителен стаж и възраст?
Това
Коментари Харесай

Родени сте след 1955 г? Ето как може да се пенсионирате

Кога може да се пенсионираме за застрахователен стаж и възраст?

Това става при навършена минимална пенсионна възраст и насъбран избран застрахователен стаж.

След 31 декември 2037 година възрастта се обвързва с повишаването на междинната дълготрайност на живота, написа „ Монитор “.

Ето какви са изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст съгласно датата на ражданe:



Правото на пенсия не се погасява по отминалост.

Това значи, че лицата, които през 2020 година и предходните години са изпълнили изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират и през 2021 година или през идващите години, без значение от това дали има промени в изискванията за пенсиониране.

В случай че лицата нямат право на пенсия при горепосочените условия, те получават право на пенсия при навършване на 66 години и 8 месеца възраст за двата пола и най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж .

При обмисляне на правото на пенсия по член 68, алинея 1-2 от КСО, обвързвана с използване на интернационален контракт, по който Република България е страна, или на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност, когато единствено със зачетения по българското законодателство застрахователен стаж лицето не придобива право на пенсия, само че има най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж и до засвидетелствуване на непознатия застрахователен стаж навърши възрастта по член 68, алинея 3, се отпуска пенсия в размер на обществената пенсия за напреднала възраст, при изискване че лицето не получава различен тип пенсия.

Лицата, които имат изискуемия застрахователен стаж по член 68, алинея 2 от КСО, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по член 68, алинея 1.

Пенсията се отпуска от датата на заявката и се изплаща пожизнено, като размерът ѝ се понижава с 0,4 на 100 за всеки недостигащ месец до навършване от лицето на възрастта му по член 68, алинея 1. Лицата, на които е отпусната пенсия за ОСВ в понижен размер, нямат право на пенсия по член 68, алинея 1, 2 и 3 от КСО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР