Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни

...
Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни
Коментари Харесай

Ген. Тодор Бояджиев: Кога управниците ни заговорят за нашите духовни граници

Кога българските управници ще стартират да приказват за българските духовни граници? Това попита в предаването „ Тази заран “ по bTV ген. Тодор Бояджиев, откакто преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган за следващ път включи в духовните си граници елементи от България и други балкански страни.

Ердоган си следва неоосманска идеология, това се трансформира в държавна идеология, а световна Турция последователно стартира да отстъпва на неоосманизма и така нататък Той е президент на своята страна и прави това, което счита, че е належащо за нея, разяснява гостът.

„ Кога българските управници ще стартират да приказват за българските духовни граници? Кога ще се откри някой, който да напомни, че в Мала Азия, в XX в., в 1912 – 1913 година стотици български църкви, манастири, екзархични парцели, персонални парцели са отнети, а българите са прогонени с огън и меч? Колко в България се знае, в кои учебници по история написа за турския геноцид? Кога най-сетне български общественик ще се изправи и ще каже на господин Ердоган: „ Вие дължите опрощение на българския народ! “? Три години преди арменския геноцид генералната подготовка е с Тракийския геноцид. Избити са към 60 хиляди българи и повече от 200 хиляди са прогонени “, сподели гостът.

Не става дума за териториални искания, това е даденост, би трябвало да я приемем, би трябвало да развиваме положителни връзки, само че не за сметка на премълчаване на историята . Народ, които си не помни историята, няма бъдеще, добави ген. Бояджиев.

Според него отговорът на Министерството на външните работи е правилен, изискан съгласно интернационалното право, само че непълен .

Виждам страхотна задявка на ориста, която ми е чудно по какъв начин нашите политици не са оценили – Ердоган идва у нас за срещата Европейски Съюз – Турция на 26 март – Националния ден на Тракия , деня, в който отдаваме респект на българската войска и свеждаме глава пред мъчениците на турския геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия, сподели ген. Бояджиев.

Срещата има своите предели и дневен ред, само че най-малкото би трябвало да се спомене, че това е Денят на Тракия, счита той.

Гостът добави и че през август президентът Румен Радев е поел ангажимент тази година денят да се чества под неговия патронаж.

Гостът разяснява и случая с някогашния разузнавач Сергей Скрипал. Според него, в случай че Москва е желала да го ликвидира, е имала безчет случаи да го направи, а не тъкмо в този миг. Русия минимум има интерес от гибелта му седмица преди изборите, счита Бояджиев.

Да се сочи с пръст Русия е идеологически, а не същностно стимулирано, уточни той. Според него доста повече печели Украйна, да вземем за пример, поради възможен следващ напън и наказания за Москва, както и тероризмът, с цел да няма обединени дейности на Запада и Русия против него.

Използваното против Скрипал вещество „ Новичок “ е създадено през 70-те години в научните институти на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и военните. Такива институти е имало в Киев и Узбекистан, уточни гостът.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР