Коалицията, за която се водят преговори в момента между ПП,

...
Коалицията, за която се водят преговори в момента между ПП,
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Коалицията, за която в момента се водят преговори, се стъкмява не без помощ отвън

Коалицията, за която се водят договаряния сега сред Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, ще е гибелна за бъдещето на лявото политическо пространство в България и то за дълъг интервал от време. Според него тази коалиция " се стъкмява не без помощ и извън ". Това сподели пред БНР проф. Захари Захариев, ръководител на фондация „ Славяни “.

" В низините на обществото вървят процеси, които рано или късно ще избият нагоре и ще доведат до насилствени промени, при никакви гаранции, че тези промени ще са в посока на положителния избор за човечеството. Това се отнася и за България, и в международен проект ", уточни той.

" Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи ", добави проф. Захариев.

По думите му през днешния ден няма нито един сериозен откривател на международните процеси, който да не регистрира, че сме изправени на кръстопът: " Едната посока ни води към стягане на дисциплината, стягане на ръката на страната към гражданското общество, низвергване на индивида, който е със самочувствието на жител, до реализатор на волята на един хайлайф. Което е обвързвано с коренна смяна в интернационалните връзки и с това, с което се сблъскваме през днешния ден - едно ново издание на Студената война и действително втурване на " желязна завеса " сред Изтока и Запада. Второто направление е оптимистичната опция, положителната - определяне на нов публичен контракт. Човечеството се нуждае от това - нов публичен контракт, който да конституира действителните потребности на новото издание на демократично общуване в актуалния свят ".

Според проф. Захариев този нов контракт изисква преформулиране на самото разбиране " народна власт ": " Защото то от ден на ден е износено и наподобява на остаряла дреха, в която човечеството не може да влезе.... Нужда от преформулиране на демокрацията има и в страни, които са от другата страна на " желязната завеса " - Русия и Китай, които също нямат отговор на този въпрос. Това е първото нещо, което би трябвало да се случи, в случай че желаеме да имаме излаз от тази обстановка ".

Той акцентира, че паралелно с този нов публичен контракт е належащо и преформатиране на властовите устои, които познаваме до този миг - както в границите на страната, по този начин и в границите на интернационалното общуване.

" В България страната е обезвластена и от дълго време тотално абдикира от конституционните правила. Причините за това са свързани с така наречен български преход, само че и с абдикацията от конституционните отговорности във връзка с властовия запас, който вместо да идва от народа към изпълнителната и законодателната власт, той е преместен в центрове извън, откъдето се задават позивните сигнали за една или друга позиция или решение ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР