КНСБ напомня, че на 4 февруари отбелязваме Световния ден за

...
КНСБ напомня, че на 4 февруари отбелязваме Световния ден за
Коментари Харесай

КНСБ: В Европа 120 000 годишно се разболяват от рак поради канцерогени на работа

КНСБ припомня, че на 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака и моли за отговорност, информираност и предварителна защита при експозиция на канцерогенни субстанции по време на работа. Това се показва в информация по тематиката на уеб страницата на Конфедерацията.

В Европа общият брой на хората, които се разболяват от рак заради професионална експозиция на канцерогени, надвишава 120 000 случая на година, причинявайки съвсем 80 000 смъртни случая годишно.

Смята се, че от 2 до 8 % от раковите болести са свързани с канцерогенни субстанции на работното място. Произтичащите от това годишни разноски в целия Европейски Съюз за опазване на здравето и загубите на продуктивност се правят оценка сред 4 и 7 милиарда евро, сочат данни, публикувани от КНСБ през 2021 година, когато от синдиката започнаха акция " Да спрем рака на работното място ".

Тогава бяха представени данни на Националния център по публично здраве и разбори в България, съгласно които у нас общо 350 000 души са заболели от рак, като всяка година се записват нови над 30 000 случая. В България липсва национална статистика какъв брой хора са болни от рак, обвързван с работата. Но може да се пресметна, че сред най-малко 7 000 или 28 000 български служащи заболяват годишно от рак на работното място.

Последните известни изчисленията на Международната организация по труда демонстрират, че в България има 1445 смъртни случая от професионални ракови болести за 2014 година и 1498 - за 2017 година

Освен че предизвикват рак, канцерогените имат още едно рисково свойство – не е явен моментът, в който те ни разболяват. Работещите не могат да схванат, че са изложени на канцерогени, в случай че не им се каже. Дори да бъдат осведомени, то неналичието на забележима заплаха (за нараняване) понижава тяхната зоркост, предизвестяват от КНСБ.

Хората, чиято работа е да се грижат за здравето и сигурността, са тези, които би трябвало да оказват помощ за осъзнаването на рисковете. Както от работодателя, по този начин и от работещите, декларират от КНСБ.

Като цяло наблюденията са, че липсва положително знание у работодателите за работата с канцерогени. Това затруднява предприемането на съответни и навременни ограничения. Ето за какво е извънредно значимо да се обръща внимание на осведомителните листовки на рисковите субстанции, с които се работи, напомнят от синдикалната организация.

Има обаче канцерогени, за които няма по какъв начин да се получи такава информация. Такъв образец е прахът от твърда дървесина, отработените газове на дизелови мотори и заваръчният пушек. Не би трябвало да забравяме и риска от рак при контакт през кожата с отработени минерални масла, употребявани в мотори с вътрешно горене, допълват от КНСБ.

Необходимо е и да с напомни, че съгласно Наредба № 10 от 26.09.2003 година се изисква всяка година работодателят да изготвя лист на работещите, експонирани на канцерогени и мутагени (кат. 1А и 1В) и да го дава на Инспекцията по труда и РЗИ.

С измененията през 2020 година информацията, която би трябвало да бъде включена в листата, много се разшири.

Например граничната стойност за прахуляк от твърда дървесина се промени от 3 mg/m3 на 2 mg/m3 преди две седмици – на 17 януари, показват от КНСБ.

От февруари тази година следва да влезе в действие и гранична стойност за отработени газове от дизелови мотори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР