Книги стават на филми. Това е най-кратката визитка на фестивала

...
Книги стават на филми. Това е най-кратката визитка на фестивала
Коментари Харесай

Пет филма, които да гледате на фестивала Cinelibri

 mymotto
Книги стават на филми. Това е най-кратката визитка на фестивала в София. Кино-литературното събитие с изключение на прожекции на десетки филми, по традиция включва и срещи с режисьори, писатели и други тематични вечери. Селекцията за следващ път е мощна, само че и още по-голяма.

Затова за тези, които нямат опция да изгледат всички филми, които имат предпочитание Жаклин Вагенщайн предложи пет наложителни заглавия. Тя е основател на фестивала и негов шеф и това е предлагането й за читателите на " Дневник ".

Редът е конвенционален, а под нейната аргументация за какво да гледате е добавена публична визитка на кино лентата, направена от Cinelibri. Зад линка вижте по кое време може да гледате, а цялата стратегия.

1. " Бенедета "

" Защото единственият метод да устоиш на изкушението е да му се отдадеш. "


ще открие фестивала на 2 октомври и има прожекции през целия месец. Той е по книгата на Джудит К. Браун.
 Пет кино лентата, които да гледате на фестивала Cinelibri
© Cinelibri

Действието в него се развива в ренесансова Италия, а младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е определена за игуменка поради необяснимите си качества, само че скоро пораждат подозрения, че има " извънреден контракт с Исус ". Постепенно връзките й с нейната помощничка се трансформират в сантиментална любовна връзка. Филмът има номинация за " Златна палма " в Кан през тази година.

2. " Изгубени илюзии "

" Защото да екранизираш Балзак е голямо предизвикателство, също така " Изгубени илюзии " е обичаният разказ на Пруст от цикъла " Човешка комедия ".

демонстрира френското общество от Великата френска гражданска война до края на Юлската монархия. " Изгубени илюзии " е отражение на трагичната ера след разгрома на Наполеон. Това е времето, когато възходящата буржоазия последователно постанова своята към момента млада долнопробност и когато остарялата родова аристокрация, към този момент подстригана от ножицата на гилотината, се пробва да прелее нова кръв в старческата си отпадналост. Филмът има номинация за " Златен лъв " за най-хубав филм от кинофестивала във Венеция 2021.

3. " Париж, 13-и регион "

" Защото е хубав, черно-бял филм по комикс със страхотни нови актьорски открития дело на превъзходен режисьор. " Възможни ли са смислените взаимоотношения в този нервен свят? Мястото е Париж, 13-и регион. Културата на младежта. Бързият живот на милениалите. Суета, съмнителни желания, егоистично удивление от личния идеализиран облик. Емили среща Камий, която е привлечена от Нора, а тя на собствен ред се среща с Амбър. Три девойки и едно момче - те са другари, от време на време любовници, постоянно и двете

Решен в монохромна стилистика, ( " Дийпан ", " Ръжда и кости " ), филмът преплита истории за обич, секс и самотност в роман за вярата и безнадеждността да бъдеш милениал и да се опитваш да намериш своето място в този напрегнат свят. Филмът има номинация за " Златна палма " в Кан 2021г.

4. " Събитието "

" Защото в него заляга разтърсващо действително събитие част от живота на една от най-видните модерни френски писателки, разказано на кино език с необикновено възприятие към чувствата и страстите на героинята, което евентуално е спечелило и журито на кинофестивала във Венеция. И не на последно място, тематиката значима. "

е акомодация по едноименния разказ на Ани Ерно, разкриващ прекарванията й по отношение на изработен аборт през 60-те години във Франция - време, в което абортите са към момента противозаконни. През 1963 година във Франция Ан, интелигентна млада студентка, забременява инцидентно. Вероятността да приключи образованието си стартира да се топи с всеки изминат ден. С приближаването на последните изпити и общественият й живот замира. Осъзнавайки, че коремът й пораства с обезпокоително движение, Ан е принудена да се изправи против срама и болката от аборта, даже в случай че цената на решението е затвор.

Филмът тази година.

5. " Доорс "

" Защото съм го гледала 200 пъти на видео касетка и нито един път на огромен екран. И за нищо на света няма да пропусна срещата с Оливър Стоун, който персонално, във видео връзка ще показа кино лентата и новата си книга " В гонене на светлината ".

Това събитие. Ако би трябвало да напомним защо е филмът - той споделя историята на авторитетната рок група от 60-те години на предишния век Доорс и нейния водещ артист и композитор Джим Морисън, от дните му като студент в Лос Анджелис до преждевременната му гибел в Париж, Франция, през 1971 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР