Книгата на Иван Костов беше представена във Военния клуб, чиято

...
Книгата на Иван Костов беше представена във Военния клуб, чиято
Коментари Харесай

Как оглавих мафията

Книгата на Иван Костов беше показана във Военния клуб, чиято зала се оказа прекомерно дребна за интереса към събитието

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Иван Костов някогашен министър-председател (1997 - 2000), в новоизлязлата книга " Свидетелства за прехода 1989-1999 ", издадена от " Сиела " Срещу приватизацията се оповестиха освен някогашните комунисти, които на думи отричаха касовата и подкрепяха всеобщата приватизация. Имаше доста необятен фронт, който се разпростра в годините, без да си дава сметка какви провали нанася на демократичните институции, на конкурентоспособността и на растежа на българската стопанска система. Пораженията отидоха във всички направления, тъй като демокрацията и пазарната стопанска система са двете страни на една монета. Всичко, което те са, е взаимно обвързвано. Така че не може да си за демокрацията и пазарната стопанска система, за участие в евроатлантическата общественост и да си против приватизацията. Но се оказа, че мнозина го могат.

В годините след ръководството на ОДС управлението на Съюз на демократичните сили не отбрани сърцевината на своята политика... Думата приватизация и измежду демократичните среди у нас е изпълнена с отрицателно наличие, синоним е на обир, кражба, заграбване, подаряване, прекачване на част от активите на страната на частни лица. Причините за това намирам в комунистическото раздържавяване и в всеобщата приватизация. Тя бе добавена в Закона за превръщане и приватизация на държавни и публични предприятия от Демократичната левица. Стартира през 1996 година и протече на два стадия. Пораженията от лъжите за приватизацията са във всички направления, тъй като демокрацията и пазарната стопанска система са двете страни на една монета.
" През 1996-1997 година Центърът за всеобща приватизация извърши приватизация на държавни предприятия посредством капиталови бонове. За продажба бяха препоръчани пакети акции от 1050 предприятия, вследствие на което са раздържавени активи в размер на 14.58% от общите активи на държавните предприятия, или 22.08% от подлежащите на приватизация държавни активи. " (Данни на АПСК.) Собственици станаха всички български жители, поискали да вземат участие в процеса.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Масовата приватизация е безплатна, тя е " прекачване " на държавна благосъстоятелност на приватизационните фондове, против което страната не получава нищо. Гражданите също не получиха изгоди от нея... Ползите, каквито и да са те, са за основателите на и шефовете на приватизационните фондове, които с единични изключения бяха основани от номенклатурата на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност (ДС).
Извършената при нашето ръководство приватизация не е " прекачване ", а пласиране на държавна и общинска благосъстоятелност на купувача, който даде най-висока цена и най-хубаво предложение. Случваше се постоянно, че пасивите - под формата на заеми от банки и заеми от снабдители надвишаваха цената на активите. С други думи, продаваха се губещи предприятия, освен това с негативна чиста стойност (...).

Вярно е и е основателно възмущението, че доста огромна част от държавните предприятия бяха закупени от номенклатурата на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност. Защото преди този момент бяха натрупали първичен капитал във компаниите за доставка и реализация на продукцията на държавните предприятия, тъй като бяха изнесли доста количество валута в задгранични сдружения по времето на ръководството на Андрей Луканов, тъй като бяха " назначени " за капиталисти от някогашната комунистическа партия и им бяха дадени прословутите куфарчета с пари и най-после - тъй като правеха контрабанда по старите държавни канали. Това ние нямахме опция да спрем, тъй като стана преди ръководството на ОДС. От друга страна, ние не сме имали в никакъв случай политически проекти да " назначаваме " капиталисти. Тези всред нас, които си разрешиха да вземат участие в приватизацията, прекрачиха експлицитните партийни забрани те и членовете на техните фамилии въобще да не вземат участие във компании (...).

Очевидно няма нито един сегашен политически олигарх от Съюз на демократичните сили, само че да забележим от близко " незаконния обир " съгласно терминологията на Българска социалистическа партия.
С решение на Народно събрание бе призната ПРОГРАМА за приватизация през 1997 година " в изискванията на настоящ паричен съвет и в осъществяване на споразуменията с МВФ и Световната банка ". Както и за 1998 и 1999 година, тя бе призната с болшинство от две трети от депутатите. В надзорния съвет на АП влязоха представители на всички парламентарни политически фракции. Всички направляваха какво и по какъв начин приватизира тази организация. Оттук следва, че обвиняването на Българска социалистическа партия за " незаконна приватизация " е ориентирано и към нейните надзорници... Престъпници са и екипите на МВФ, и външните консултанти - най-авторитетните международни компании от сектора... Всички са нарушители - единствено Българска социалистическа партия и Държавна сигурност не са.

Има обществена информация, че прокуратурата е разследвала към 500 приватизационни покупко-продажби, само че е повдигнала единствено няколко упрекнати, отхвърлени от съда. Единичните обвинявания не са търсене на правораздаване. Целта е политическа машинация.

Оттук не следва, че всички приватизационни покупко-продажби са протекли без нарушавания. Въобще не следва, че приватизацията е обективна - даже всеобщата сподели, че участвалите всеобщо са изгубили, като се изключи малко на брой.

Със своята огромна политическа машинация Българска социалистическа партия:
- Смеси комунистическото раздържавяване с осъществената по закон приватизация и по този начин прикри първичното струпване на капитал на комунистическата и на Държавна сигурност номенклатура.
- Заблуди гласоподавателите, че са отговорни тези, които посредством приватизация избавиха страната от икономическа злополука.
- Създаде злоба към частната благосъстоятелност и предприемачеството.
- Разруши престижа на институциите, тъй че да бъдат безсилни пред олигархията.
- Омаскари всички.

Така оглавих мафията. И се оказах притежател на половината национално благосъстояние, несъмнено, добито от приватизацията. В хулителството, ориентирано против мен, никой не търсеше доказателства. Мнозина от участвалите в приватизацията национални и локални водачи на Съюз на демократичните сили избраха да се затаят зад тила ми, даже ме представяха за притежател на добитите от тях активи... Политическият ми опит ме е убедил, че няма по-наивна концепция от тази да задържиш към идея политици, които гледат само персоналната си полза.
Прокуратурата знае истината, само че я крие от обществеността - удостоверение е чувалът с нейни и на следствието призовки, който вардя в дома си. Фактите са, че нито един член на моята или на брачната половинка ми фамилия не е взел участие в приватизацията. Нито един от моите в тези години 30 братовчеди и нито един родственик на моята брачна половинка. Ако имаше най-малко един, щяха да го разпъват на кръста до през днешния ден (...).

Бившият основен прокурор Никола Филчев бе осенен със забавяне, само че по тази причина пък излезе с съответни цифри. " Какво направи Костов? С какво ще остане в историята? С приватизация на 30 милиарда държавно имущество. И какъв брой влязоха в страната назад - 3 милиарда Къде са останалите 27 милиарда? У Костов и костовчета. И в този момент с парите си дърпа лостове, бута... В резултат на незаконната приватизация България се трансформира в най-бедната страна в Европа. " (Интервю в " 24 часа " 2010 г.)

Казаното от Филчев, спрегнато с обвиняванията на Петър Стоянов, бе повторено от президента Росен Плевнелиев - " най-лошата приватизация в Европа, активи за 30 милиарда евро ние продадохме единствено за 3 млрд " (интервю в " Дер Щандарт " 2012 г.). Премиерът Бойко Борисов го потрети и доразви: " Над 30 милиарда лева са откраднати по време на приватизацията в България и няма осъдени. " (Пред публицисти в Бургас 2017 г.)

Политическата машинация на Българска социалистическа партия бе продължена от основната прокуратура и от партия ГЕРБ, което ми дава учредения да ги третирам като едно цяло. За тези висши представители на страната е наложително, преди да приказват обществено, да изискат публична информация за приватизацията и да сверят числата, с които систематично мамят публичното мнение.

Ще потвърдя по-долу, че не са го създали и са клеветели в хор.
За мен е необяснимо за какво нито един проверяващ публицист, чието предопределение е да управлява управляващите, не потърси отговор на въпроса: правилно ли е, че държавно имущество за 30 милиарда е приватизирано за 3 милиарда, т.е. " откраднато " по красноречивия изказ на Борисов.
Отговорът на този въпрос е обществено даден и е разполагаем на всеки (...). Дванайсет години по късно, към 31 декември 2016 година АПСК регистрира: " Общият финансов резултат от подписаните покупко-продажби възлиза на US$ 12 552 млн., в това число US$ 6502 млн. контрактувани заплащания по покупко-продажбите, US$ 1192 млн. поети или изплатени отговорности от купувчите, US$ 4857 млн. поети задължения за вложения "...

Прекият финансов резултат от приватизациятта, без поетите задължения за вложения, е US$ 7694 млн., получен от продажбата на активи, които в края на 1995 година са оценени от Международната банка за възобновяване и развиване на US$ 5417.4 млн. С други думи, като общ развой в годините, българската приватизация като цяло е осъществила US$ 2276.6 млн. по-скъпо държавните активи. И това е направено макар всеобщата приватизация, от която не се регистрира директен финанов резултат (...).

Социалистическият стопански опит от 1944-1990 година и опитите за реставрацията му сред 1992 и 1996 година оставиха на българските жители негативно имущество - пасивите (дълговете) превишаваха активите. Затова беше безусловно невероятно страната да изплаща и несъбираемите заеми на държавните предприятия. За разлика от чешката, с която мнозина желаят да вършат съпоставяне, българската социалистическа стопанска система беше изцяло разгромена.
В тази пагубна конюнктура българската приватизация изведе страната от икономическата злополука, избави забележителна част от държавните предприятия и банки, направи сигурен лв., възвърне платежоспособността на страната и предпостави 10-годишен следващ стопански напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР