Книгата „Миналото на село Дедово“ от проф. д-р Живко Гешев,

...
Книгата „Миналото на село Дедово“ от проф. д-р Живко Гешев,
Коментари Харесай

На 7 август: Събор в Дедево и нова книга за селото

Книгата „ Миналото на село Дедово “ от проф. доктор Живко Гешев, излязла неотдавна от щемпел, ще има премиера на обичайния събор на селото на 7 август. В 17 часа пред кметството книгата ще се срещне с читателите си, а те ще получат подпис от нейния създател.

Следовниците на родолюбивите обичаи в Дедево, техните другари и посетители, ще открият в книгата на проф. Живко Гешев и история, и етнография, и екология, и народопсихология, и съответни житейски ориси. В „ Миналото на село Дедово “ се съдържат също и доста препратки към предходните две книги за селото, както и дълъг лист с представена литература. За създателя благосъстоянието на Дедево не е прикрито единствено в предишното на селото и неговите хора.

„ Едни от най-скъпите артикули в актуалния селски туризъм са тишината, спокойствието, изворната вода съзерцанието на красивата природа, бавният темп на живот…, а всичко това са бисерите на днешно Дедево “, четем в „ Миналото на село Дедово “. В книгата си професорът предлага и хрумвания за развиването на селото и покрайнините му. Една от тях е основаването на екологичен център със задачата да разпространява биоразнообразието в землището, да създаде направления за природопознавателен туризъм и екопътеки. Подобен център може да се уголемява, като развива културно-исторически и здравен туризъм, уверен е Живко Гешев. Той моли към Община Родопи и донори да се обезпечат средствата, с които най-накрая да се приключи публичната постройката в центъра на селото, която да даде покрив и на начинания и действия, потребни за локалните, гостите и туристите.

А Конушенският национален оркестър с началник Никола Илиев ще озвучи площада още в 14 часа и ще продължи с богатата си музикална стратегия до свечеряване.

Родовите и другарските срещи, гостоприемството за познати и нови посетители, всеобщата софра и веселбата, раздумките, песните и хората – такава ще e пъстрата картина и на тазгодишния събор. Той е последовател на първата Земляческа дедовска вечер, провела се през 1950-а в Пловдив. Нейната 70-годишнина ще бъде маркирана на 7 август т.г., защото коронавирус пандемията осуети юбилея през 2020-а.

Организатор на събора е кметството в Дедево със спонсорска поддръжка.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР