Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович

...
Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович
Коментари Харесай

Книга за първия български министър на просвещението влезе в библиотеката на Конгреса на САЩ - slava.bg

Книга за първия български министър на просвещението доктор Георги Атанасович е включена в каталога на Конгресната библиотека на Съединени американски щати. Изследването е дело на доктор Мария Тошева, дълготраен доктор в Свищовската болница.

За Българска телеграфна агенция доктор Тошева посочи, че в книгата е поместено фототипно издание на дисертацията на доктор Георги Атанасович.
Той е роден в Свищов през 1821 година и приключва медицина в Париж през интервала 1843-1848 година. В своя труд, показан пред научната общественост в Медицинския факултет на Сорбоната на 17 юни 1848 година, доктор Атанасович изследва разнообразни случаи на хеморагия при раждане, проблем, с който и през днешния ден се срещат акушер-гинеколозите по целия свят, посочи доктор Тошева.
Неговата дисертация е преведена от френски език и съгласно актуалните експерти и от днешна позиция има своята научна стойност.

За първи път пред българската публика, книгата е била показана в Свищов на 28 август 2017г. в салона на свищовската Многопрофилна болница за интензивно лекуване "Д-р Димитър Павлович ".
Тогава изданието е преведено за първи път на български език- близо 170 години след отбраната на дисертацията му в Сорбоната. В книгата е показан като фототипно копие и цялостният текст на френския оригинал на дисертацията.
За включването в каталога на библиотека на Конгреса на Съединени американски щати пред свищовската общност е съобщил с писмо доктор Лъчезар Тошев, наследник на доктор Мария Тошева.

След довеждане докрай на своето обучение доктор Атанасович се открива в Букурещ. Има четири деца. Преподавател е в Букурещкото здравно учебно заведение, а по-късно учител по правосъдна медицина и токсикология. Почетен професор е на Факултета по медицина и фармация в Букурещ и член на Висшия медицински съвет.

Пише доста публикации и се грижи за издаването на книги. Подпомага образованието в родния си град Свищов.
След Освобождението става министър на националната култура в първия кабинет на България, ръководен от Тодор Бурмов. След отдръпването си от дейна политическа активност се завръща в Букурещ при фамилията си.

По-късно фамилни проблеми го връщат още веднъж в Свищов, където умира през 1892 година. Погребан е в двора на църквата "Св. Троица ".
Неговият изследвач доктор Мария Тошева по бащина линия е правоприемник на рода на Драган Цанков - два пъти министър-председател на България и депутат в Учредителното заседание. Тя е създател и на книга, отдадена на видните свищовски родове.

Според нея доктор Атанасович е представител на това съсловие българи от 19 век, които макар че произлизат от небогати фамилии, получават своето обучение в влиятелните европейски университети с цената на доста труд и усърдие.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР