Кметската надпревара в малък град подчертава възхода на германската крайнодясна партия AfD

...
Германският град Нордхаузен е най-известен като местоположението на бившия нацистки
Коментари Харесай

Германският град Нордхаузен е най-известен като местоположението на бившия нацистки концентрационен лагер Мителбау-Дора.

В неделя изборите за кмет отново поставиха фокуса върху общината от 42 000 души заради опасенията, че крайнодесен кандидат ще спечели вота - перспектива, която градът в крайна сметка изглежда избегна.

Предварителните резултати в неделя вечерта показаха Йорг Профет, кандидат от популистката крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ или AfD, губи надпреварата от действащия кмет Кай Бухман, който не е свързан с политическа партия.

След първоначално тясна надпревара, докато се преброяват гласовете, Бухман имаше 54,9% от гласовете в сравнение с 45,1% за Пророка, според информационната агенция dpa.

Резултатите бяха изненада, след като Пророк влезе в надпреварата като фаворит: по-рано този месец той спечели 42,1% от гласовете на първия тур на изборите, далеч пред Бухман и други кандидати.

Въпреки очевидната загуба на Пророка, изборите в неделя подчертаха последните печалби на национално ниво за AfD и нарастващото влияние, което има върху политическата дискусия в Германия.

Това също изрази загриженост относно нормализирането на крайнодясната реторика на места като Нордхаузен, привличайки критики от оцелелите от Холокоста и тези, които работят за борба с дискриминацията.

„Значението на изборите в Нордхаузен се простира далеч отвъд (неговите) граници“, Феликс Клайн, комисарят по антисемитизма на германското правителство, каза пред Funke Media Group.

AfD беше основана като евроскептична партия през 2013 г. и за първи път влезе в германския Бундестаг през 2017 г. Проучванията сега я поставят на второ място в национален мащаб с около 21%, досега над 10,3%, които спечели по време на последните федерални избори през 2021 г.

Подкрепата за партията нараства поради редица причини. Неговите политици се възползваха от разочарованието от политиките на германското правителство в областта на климата и енергетиката, като например плана за замяна на системите за отопление с изкопаеми горива с по-екологични алтернативи.

Нещо повече, скок в броя на търсещите убежище, влизащи в Германия през последните месеци върна политическото внимание към темата за миграцията, която отдавна е знаков проблем за AfD.

„AfD мобилизира подкрепата си с два страховити наратива, свързани с културната и икономическата модернизация: политиките за миграцията и климата са превърнати в заплаха към културната идентичност и начина на живот на хората“, каза Йоханес Хиле, базиран в Берлин политически консултант, който проследява крайнодесните и крайнодесни реторики в Германия.

Тази стратегия се оказа успешна през последните месеци. В допълнение към увеличаването на подкрепата си в национален мащаб, AfD спечели първите си позиции на изпълнително ниво по-рано това лято: кандидат от AfD беше избран за окръжен администратор в източния град Зонеберг през юни, а през юли партията спечели първото си кметство в града на Raguhn-Jessnitz.

Силата на AfD, особено в Източна Германия, предизвика дискусии между други партии за това дали и как да си сътрудничат с нея.

Въпреки дългогодишното табу срещу сътрудничеството с крайната десница, дясноцентристите Християндемократите в Тюрингия нашумяха, когато наскоро приеха ново данъчно законодателство с подкрепата на AfD.

В Тюрингия, провинцията, в която се намира Нордхаузен, AfD е едновременно особено силна и особено радикална. Последните проучвания поставят партията на първо място в Тюрингия, където повечето проучвания имат подкрепата й над 30%.

Бьорн Хоке, лидерът на AfD в Тюрингия, е символичното лице на най-дясната фракция на партията. Германското вътрешно разузнаване постави под официално наблюдение клона на AfD в Тюрингия.

Хьоке поддържа ревизионистични възгледи за нацисткото минало на Германия. През 2018 г. той нарече мемориала на Холокоста в Берлин „паметник на срама“ и призова страната да направи „завъртане на 180 градуса“ в културата на паметта си.

В резултат на това имаше особено значение за перспективата за кмет на AfD в град като Нордхаузен, като се има предвид работата, извършена там, за да се запази лагерът Мителбау-Дора като място на паметта и да се възстанови доверието между оцелелите от Холокоста.

„Немислимо е последните оцелели на концентрационните лагери и техните семейства (Ö) могат да бъдат посрещнати в Нордхаузен от кмет от редиците на партия, чиято политическа програма се състои от призиви за ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, антициганизъм, национализъм и ревизионизъм“, международен комитет на оцелелите от Мителбау-Дора и близкият концентрационен лагер Бухенвалд се казва в изявление.

С предстоящите три важни избори на държавно ниво в източната част на Германия през 2024 г., включително в Тюрингия, има нарастващ натиск върху другите политически партии в Германия да се борят с нейния възход .

Спечелването на постове като кметства и увеличаването на подкрепата му на национално ниво помага за нормализиране на AfD в германския политически пейзаж и оказва все по-голям натиск върху партии като CDU да си сътрудничат с нея – което според експертите само ще укрепи и легитимира крайната десница на AfD позиции.

„Огромна стратегическа грешка е да се помогне на AfD да има политическо влияние“, каза Хиле. „Това ще мобилизира още повече техните поддръжници.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg