Кметската администрация е поставила предупредителна табелаЗавишени стойности на арсен са

...
Кметската администрация е поставила предупредителна табелаЗавишени стойности на арсен са
Коментари Харесай

Арсен в минералната вода на Невестино

Кметската администрация е сложила предупредителна табела

Завишени стойности на арсен са открити след проби на водата от минералния извор в Невестино. От РЗИ – Кюстендил, оповестиха, че равнищата са ниски, само че все пак е разпоредено водата да не се употребява всекидневно, заяви " Монитор ".

От своя страна кметската администрация е сложила предупредителна табела. Предвижда се там да бъде изработен целогодишен мониторинг на водата, като замерванията ще се вършат през четирите сезона. " Идеята е да разберем дали завишението на арсен е целогодишно или сезонно. Необходимо е да открием повода за това “, разясниха експертите. Според направената биологична оценка на водата от извора са регистрирани 0,010 плюс-минус 004 млгр/л. арсен.

Само преди към половин година поради нараснала радиация беше запечата и емблематичната чешма в центъра на Невестинска община, която се намира в непосредствена непосредственост до Кадин мост. От години наред мястото беше спирка за десетки туристи, които минават през региона. " До преди няколко месеца от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, защото се смяташе, че е извънредно потребна. Даже преди време частен вложител беше взел на концесия извора и бутилираше водата, само че в следствие се отхвърли, защото бизнесът не потръгна ", описват локалните поданици.

  " Не знаем тъкмо какво става, само че от тази вода сме консумирали през целия си живот. Сега започнаха да приказват за радиоктивност и за съществуване на арсен. Чували сме, че такава вода е канцерогенна и провокира рак, само че се съмняваме, че нашата е такава, още повече завишението не е огромно ", разясниха поданици на Невестино.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР