Кметовете могат да прехвърлят водоемите, които общините стопанисват, на държавата

...
Кметовете могат да прехвърлят водоемите, които общините стопанисват, на държавата
Коментари Харесай

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

Кметовете могат да трансферират водоемите, които общините стопанисват, на страната до 7 октомври, написа news.bg.

Това заяви ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН)  Петър Горновски  по време на работна среща с регионалния шеф на  Ловеч Георги Терзийски  и представители на всички общини от района.

До тогава кметовете ще би трябвало да  решат дали да трансферират стопанисваните от тях язовири на новосъздаденото Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " .

Припомняме, това дружество бе основано с  промени в Закона за водите .

По думите на Горновски всяка община би трябвало да направи деликатен разбор, тъй като ще носи цялостна отговорност за язовирите, които стопанисва, включително и за неотложните им поправки.

Проверки ДАМТН са открили, че  858 язовири се нуждаят от строително-ремонтни действия, с цел да бъдат в механически изправно положение. На 414  от тези язовири би трябвало да се направи наложителен ремонт.

Списъкът на организацията, е учреден на контролната активност. В него са взети под внимание всички открити неизправности при инспекциите на водните уреди от инспекторите на организацията. При доста язовири има повече от едно нарушаване.

По време на днешната полемика беше разисквана и  идната категоризация на язовирите .

Те ще се класифицират в  тристепенна канара на евентуална заплаха  в взаимозависимост от допустимо най-лошите последствия от освобождението на съхраняваните в тях води при разрушение или неправилна употреба.  Първата степен е висока степен, втората - забележителна степен и третата - ниска степен . За тази процедура ще бъдат виновни комисии, назначени със заповед на регионалните шефове на всяка една област, прецизират от ДАМТН.

В полемиката в Ловеч участваха и заместник-председателя на ДАМТН ген. Кирил Войнов и основният секретар на организацията Николай Николов.

Очаква се и в други райони да има сходни срещи сред локалната власт и представители на ДАМТН за повишение на информираността на локалните управляващи и на вниманието към язовирите на територията на страната./ news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР