Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва

...
Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва
Коментари Харесай

В община Сатовча могат да стопанисват едва една трета от язовирите

Кметове на общини, стопанисващи дребни язовири, могат да поддържат едвам 30 % от тях. Малката планинска община Сатовча е притежател на 26 язовира, чието поддържане е проблем по думите на кмета Арбен Мименов. От там са подготвени да дават ръководството на множеството водоеми на страната.

Сатовча Жижево, Сатовча
 © Българска национална телевизия
След промени в закона за водите от преди 2 години, притежателите на язовири трябваше да сключат контракти с оператори на язовирни стени, в случай че самите те не са оператори. Това обаче докара до финансови проблеми за дребни общини като Сатовча, да вземем за пример.
Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: С поддръжката е доста комплицирано, измислиха някакъв вид оператор, на който плащаме хиляди левове. Когато минава, дава лист с наставления, които да осъществим. Приветствам концепцията да се образува дружество за ръководство на язовирите в България.  Емил Караниколов: 150 язовира са в тежко положение Емил Караниколов: 150 язовира са в тежко положение
Утре от Министерския съвет ще дефинират кое комерсиално сдружение ще поддържа проблематичните язовири до момента в който бъде основано държавно дружество, на което д...

Заради проливните дъждове през последните седмици в Сатовча е основана специфична комисия от общинската администрация, която следи язовирите.
Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Следят преливниците, стените, изобщо цялото положение. Общо взето добре, реагираме незабавно.
Два са язовирите в общината в Сатовча и Жижево, които са в листата на евентуално рисковите в страната. За тях са изпълнени всички наставления дадени от службата по метрология и контрол и сега няма заплаха от повреди на оборудванията, сподели още кметът Арбен Мименов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР