Кметът на София Йорданка Фандъкова ще разгледа заводът за отпадъци

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще разгледа заводът за отпадъци
Коментари Харесай

Фандъкова гледа инсталацията за изгаряне на RDF във Виена

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще прегледа заводът за боклуци във Виена през днешния ден. Това оповестиха от Столична община. Заедно с нея е и делегация от общински съветници, чиновници на Следствен отдел към окръжна прокуратура и жители. В австрийската столица те ще посетят инсталацията за изгаряне на RDF, каквато ще има и в София. Цената на българската ще е 158 млн. евро, написа Столица.бг.

Изграждането на цех за изгаряне на остатъка от преработката на твърдите битови боклуци бе гласувано от СОС на два пъти. Одобрената технология е посредством горене. Това разбуни духовете на цивилен организации, жители и на част от общинските съветници, които не поддържаха решението.

Във Виена делегацията, предвождана от Фандъкова ще наблюдава целия развой на преработката на RDF и ще проучват плюсовете и минусите на технологията. Най-съществения фактор е какви са отпадъчните излъчвания във въздуха, запрашаване и фини прахови частици.

През юли 2017 година СОС одобри да има подобен цех в София, на площадка на „ Топлофикация “, в региона на Централна гара. Тогава решението бе подкрепено и от групата на Българска социалистическа партия. През пролетта на тази година, когато софийският парламент гласоподава тегленето на заем от Европейската капиталова банка от „ Топлофикация “ посредством Следствен отдел към окръжна прокуратура решението бе взето с гласовете на ГЕРБ и Република България. ОТ Българска социалистическа партия бяха безапелационни, че мястото на инсталацията е при завода в с. Яна. От ПГ 5 пък се оповестиха срещу утвърдената технология члез изгаряне, както и взимане на заем.

Според доста от специалисти и еколози утвърдената от СОС технология е много остаряла и не е екологично чиста. Те настояват, че това е развой от 70-те години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР