Кметът на Шумен Любомир Христов награди отличените участници в конкурса

...
Кметът на Шумен Любомир Христов награди отличените участници в конкурса
Коментари Харесай

Кметът на Шумен награди ученици, творили за Европа Предстои конкурс за снимки

 img_8328  img_8319  img_8307
Кметът на Шумен Любомир Христов награди отличените участници в състезанието за есе „ България в Европа или европеец ли съм “, проведен от Община Шумен. Конкурсът е една от самодейностите по време на Месеца на Българското европредседателство, който се организира в Шумен. Партньори на общината са ШУ „ Еп. К. Преславски “ и публичният медиатор Иван Капралов.

25 възпитаници от 9-ти до 12-ти клас участваха в състезанието за есе. Отличените създатели са Симона Ангелова Дурлева от 11 “г” клас на ППМГ „ Нанчо Попович “, Ростислав Борисов Румянов от 11 “б” клас на СУ „ Сава Доброплодни “, Юриета Ивелинова Иванова и Мария Милкова Йорданова от 9 “б” клас на СУ „ Йоан Екзарх Български “. Специалната премия заслужи Арзу Ахмедова Исметова от 11 клас на СУ „ Трайко Симеонов “.

„ Бъдещето на Европа и младежите е един от целите на Българското председателство. Този приоритет е обвързван както с образованието, по този начин и с професионалната и житейска реализация на младежите. Някои от вас ще завършат тази година междинното си обучение и ще отидат да учат в разнообразни градове на страната, други ще заминат в чужбина. Изключително скъпо е за младежите да опознаят света, да добият колкото се може повече усещания и да натрупат опит. За всички нас обаче, е значимо да успеем да създадем условия повече младежи да се завръщат и да се осъществят в родния град “, сподели Христов при връчване на премиите.

Председателят на журито доцент Юрий Проданов от ШУ „ Еп. К. Преславски “ напомни, че през Възраждането Шумен е притежател на европейското в България и е разумно в град като нашия да се провежда подобен конкурс. Той уточни, че журито е поискало да връчи и една специфична премия отвън регламента. Текстът на Арзу Ахмедова е извънредно прочувствен и мощен. Той приказва за това, че човек може да стане част от една общественост, единствено в случай че преодолее себе си и всичко това, което го отграничава от европейското.

Срещата в зала 363 на общината продължи с присъединяване на публичния медиатор Иван Капралов. „ Архитектурата и музиката са две от нещата, които свързват Шумен с европейското незабавно след Освобождението, тъй че имате задоволителен материал и за присъединяване в състезанието за фотоси, “ показа публичният медиатор.

В рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Община Шумен провежда и конкурс за фотоси на тематика: „ Европа в Шумен “. От общинската администрация припомнят, че до 20 април на адрес [email protected] могат да се изпращат фотоси в цифров формат на здания, места, екстериори, импресии, които внушават чувството за принадлежност към европейското културно пространство. На 25 април от 10 часа в 309-та публика „ Боян Пенев “ в Ректората на Университета ще се организира полемика на тематика „ Пръв измежду равни – Ние и Европейският съюз “. Тогава ще бъдат наградени и най-хубавите фотографии, изпратени за присъединяване в състезанието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР