Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в

...
Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в
Коментари Харесай

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водната криза

Кметът на Перник ще алармира прокуратурата за водната рецесия в града, оповестява БНР.

Според Станислав Владимиров му още от началото на 2019 година е имало прогнози, че годината ще бъде сушава, само че ограничения по този начин и не са били взети.

По думи на градоначалника в продължение на месеци оттокът от язовир " Студена " е надвишавал неведнъж притока. До началото на ноември обаче водоподаването за индустрията не е било спряно.

Владимиров желае да се откри дали до водната рецесия се е стигнало поради ръководството на ВиК сдружението.

От своя страна шефът на ВиК Иван Витанов отхвърля язовирът да е източван поради ремонта на стената, каквито подозрения имаше. Според него повода за рецесията са неведнъж увеличените повреди и огромната загуба на вода по остарялата и амортизирана водопроводна мрежа - близо 80%.

Той изясни, че още през октомври в Община Перник е било входирано предложение за въвеждане на режим, а отговорът оттова е пристигнал месец по-късно.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим., а през вчерашния ден съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

По-рано през днешния ден стана ясно, че перничани се готвят за митинг на 20 ноември поради упования воден режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък заяви, че се търси вид за аварийно зареждане и се ревизира дали водата в язовир " Долна Диканя " е годна за пиянство.

На 7 ноември беше разгласен воден режим в цяла Пернишка област. Той стартира от през днешния ден, 18 ноември, и ще засегне към 60 000 души освен в Перник, само че и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР