Кметът на община Обзор Христо Янев се надява президентът да

Кметът на община Обзор Христо Янев се надява президентът да ...

Четири села край Обзор молят Радев да не подписва за отделянето му в нова община


Кметът на община Обзор Христо Янев се надява президентът да подпише указ за обособяването на новата община след проведения референдум за отделянето на Обзор и още 6 населени места от най богатата община у нас - Несебър - и след като Министерският съвет одобри обособяването, пердаде БНР

Пред правителството Янев заяви, че моментът е исторически и подчерта, че това е първият референдум в последните 20 години за създаване на нова община:

"Не виждам нищо лошо малките общности да се развиват по този начин, по който ние искаме. Сигурен съм, че ще оправдаем очакванията и ще покажем един нов модел на управление на черноморските общини, ако стане такава след указа на президента".

В изложение до президента Румен Радев обаче жителите на 4 села в района на град Обзор настояват държавният глава да не издава указ за създаването на нова община. Те искат да останат към Несебър.

Писмото е изпратено два дни след решението на Министерския съвет за създаването на нова административна единица с център Обзор.

За неправомерни действия при насрочването на референдума сигнализират президентската институция жители на селата Баня, Козница, Емона, Паницово. Те настояват да останат в границите на община Несебър.

Защо обясни пред БНР Росица Ракова:

„Това е изключително необосновано решение. Новата община не може да издържа населените места. Защитаваме гражданските права на 4 населени места“.

Жителите на четирите села са готови да организират контрареферендум, чрез който да заявят, че искат да останат в община Несебър.

Това е право на хората, каза кметът на Несебър Николай Димитров:

Както има референдум по Закона за прякото участие, така и също селата могат да си правят референдум пък са си останат към нас. И така…“

Жителите на четирите села са изготвили и подписка, в която се обявяват срещу отделянето им община Несебър.

Източник: fakti.bg