Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и заместник-член

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и заместник-член
Коментари Харесай

Корнелия Маринова очерта в Брюксел позиция относно регионите с неблагоприятни географски и демографски условия

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и заместник-член в Европейския комитет на районите, направи изявление по време на 152-рата пленарна сесия на Комитета по районите. Заседанията са в присъствен режим  на 30 ноември и 1 декември 2022 година в Брюксел. Корнелия Маринова взе думата на 1 декември по тематиката „ Засилване на поддръжката по линия на политиката на доближаване за районите с неподходящи географски и демографски условия “ с докладчик  госпожа Мари-Антоанета Мопертюи (Marie-Antoinette Maupertuis).

Малко над 40% от територията на България е заета от планински и полупланински региони, което обуславя съществени провокации, заяви Корнелия Маринова. „ За тях няма ясно обособена стратегия на национално равнище, а те са част от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските  райони  2023 – 2027. Факт е, че през новия програмен период  финансовият запас за локално развиване е повишен и ще позволи  покритие от 80% от селските общини. Има обаче нужда от промени в тромавите процедури, има дублиране  на функционалности и чести промени. Планинските региони се нуждаят  от насочен към локалните условия метод в границите на дълготрайна визия. “ Така Корнелия Маринова очерта българската позиция по тематиката, която е направена с дейното присъединяване на НСОРБ.

Дневният ред на следващата сесия на Европейския комитет по районите бе доста претрупан. Сред тематиките бяха Европейската година на младежта и одобрение на хартата за младежта и демокрацията,  диспути по отношение на енергийната рецесия и последствията за европейските семейства, продоволствената рецесия и други

В другите панели присъединяване взеха още две дами от България - Таня Христова, ръководител на комисия SEDEC на КР, и Лиляна Павлова, заместник-председател на Европейската капиталова банка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР