Кметът на община Казанлък Галина Стоянова спази обещанието си и

...
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова спази обещанието си и
Коментари Харесай

Галина Стоянова: Този мандат ще бъде насочен към децата и младите

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова съблюдава обещанието си и внесе за разглеждане по комисии отчет със своите три оферти, част от нейната визия за по-социална политика в общината. Тя разгласи новината на брифинг с публицисти в Зала №6 на Общината, в който взе участие и заместник-кметът Лилия Цонкова.
На тържествената сесия на новия Общински съвет на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че ще внесе предложенията на първото съвещание на Общинския съвет, на което ще бъде обсъждан бюджетът на Община Казанлък за 2020 година „ Целим да покажем, че в общинския бюджет има място за политика, която да способства за развъждането и образоването на децата и го вършим не с популистки ограничения, а рационално и отговорно. Защото ние гледаме на грижата за децата, тяхното образование и обучение като на двустранен развой – Община и родители. “, уточни Кметът на Община Казанлък. „ Ако в първия мандат работихме главно за инфраструктурата – трудоемко и скъпо начинание, във втория – в областта на образованието, то в третия мандат няма да отстъпя от желанието си да работим за децата и младежите. “, съобщи Галина Стоянова. На вниманието на общинските съветници тя предлага три облекчения за младите фамилии:
- Едногодишна финансова помощ за всяко новородено дете в община Казанлък с непрекъснат адрес, чиито родители се обезпечават и не получават обществени помощи, под формата на ваучер, на стойност от 500лв. за нужното количество памперси за развъждането на новороденото през първата година. Заместник-кметът Лилия Цонкова заяви, че ще бъде създадена ясна процедура, с съответни условия към родителите, като да вземем за пример да са навършили 18 години, най-малко единият от двамата да има непрекъснато жителство на територията на община Казанлък минимум за последните 3 години, да имат приблизително обучение, да не са с прекратени здравни осигуровки. Ако фамилията има повече от едно дете, другите да посещават детска градина или учебно заведение, съгласно възрастта, да е ваксинирано по Националния имунизационен календар. „ По този метод демонстрираме специфичното си отношение към новородените деца в община Казанлък, удвояваме грижата за младите фамилии в Бюджет 2020 и то за виновните родители и фамилии “, разяснява Кметът Галина Стоянова.
Родителите ще могат да аплайват за еднократната финансова помощ през цялата година, а оптимално скоро по Закона за публичните поръчки ще бъде оповестена процедура за избор на реализатори за ваучерите.
- Намаляване с 50% на купона за храноден на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в Детска млечна кухня, който в този момент е 1 лев до символичните 0,50 лева
- Увеличаване с 50% на цената на един храноден на децата в детските ясли и детските градини за сметка на Общинския бюджет, с цел да се хранят децата от 3 до 7 години с още по-качествените артикули за тяхното здраве.

В претекстовете си към Общински съвет – Казанлък Галина Стоянова показва, че от самото начало на нейните мандати като кмет главните цели на управлението на Община Казанлък са сферите, които засягат директно младежите и децата в района, с обезпечаване на здравословна витална среда.
В Казанлък работи единственото в цяла България Общинско дружество „ Кухня-майка, в т. ч. активност „ Детска млечна кухня “, което обезпечава хранене на децата от 10-месечна възраст до 7-годишна на територията на цялата община. За 4 години предприятието потвърди икономическия резултат, бистрота и засилен надзор върху разноските по повод храненето на децата в детските ясли и детските градини, като в същото време качеството на предоставяната услуга бе доста усъвършенствано. От началото на м. ноември 2019 година бе осъществена смяна на Наредба № 6 от 10 август 2011 година за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. С измененията се цели да се хармонизират изискванията за хранене на децата с най-новите европейски условия, с цел да се избегне затлъстяването и детското меню да стане оптимално разнообразно: с повече кисело мляко и млечни артикули, пълнозърнести храни, свежи плодове и зеленчуци. Промените постановат завишаване на средствата, нужни за закупуване на хранителни артикули за потребностите на Общинско дружество „ Кухня-майка, в т. ч. активност „ Детска млечна кухня “, само че Община Казанлък освен няма да завиши цената за един ден престой в детска ясла/детска градина, а ще понижи цената на един ваучър за храноден на дете, ползващо услугата „ Детска млечна кухня “ от 1,00 лева на 0,50 лева
Новите ограничения, които Кметът Галина Стоянова предлага целят да подтикват раждаемостта, да задържат младежите в учебно заведение до приемане на приблизително обучение, да задържат образовани фамилии в община Казанлък, както и да привлекат нови.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР