Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската

...
Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската
Коментари Харесай

Бургас изгражда детска болница

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова подписаха през днешния ден съглашение за създаване на съвременна детска болница в морския град. Документът разрешава да стартира действителното обмисляне на дейностите за създаване на профилираното лечебно заведение.
" Партньорството сред Община Бургас и Европейска капиталова банка ще ни помогне за обезпечаване на вложения в главен за развиването на общината бранш - детското опазване на здравето. Изграждането на детска болница, която ще усъвършенства грижите за децата, е значимо освен за Бургас, само че и за целия Югоизточен район. Тя ще разреши на медицинските експерти да оказват помощ на децата с разнообразни медицински проблеми и ще отстрани риска от превозването им до лечебни заведения в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет " Проф. доктор Асен Златарев ", което ще трансформира Бургас в център на качествено и дейно здравно обучение и просвета. С поддръжката си за нашия план Европейската капиталова банка потвърди за следващ път ролята си на мотор на напредъка в общностите ", показа по време на подписването кметът Димитър Николов.
Той добави още, че покрай болничното заведение ще бъде обезпечен общински терен за изграждане на жилища за лекари и медицински експерти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като опция за дуално образование възпитаници от бургаски учебни заведения с разнообразни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.
Община Бургас ще обезпечи и стратегия за всички, които желаят да придобият специализация в областта на детските болести и педиатрията.
Обектът има стратегическо значение за българското опазване на здравето и по тази причина услугите на Европейската капиталова банка ще се дават гратис на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на контракта.
Подписването на съглашение сред Община Бургас и Европейската капиталова банка съставлява втората значима стъпка към реализирането на плана за създаване на Специализирана детска болница, откакто при започване на годината започва процедурата по смяна на устройствения проект на ж.к. " Зорница ", с който се отрежда терен за построяването й. Избраното място е в непосредствена непосредственост до УМБАЛ-Бургас, с цел да може бъдещата детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-а и да употребява целия й запас.
Специализираната детска болница ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени заболявания, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лекуване, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, незабавна медицина. В тях ще се реализира диагностика и лекуване на болести и болестни процеси, рехабилитация, съвещания, поискани от доктор от друго лечебно заведение, диспансеризация, образователна и научна активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР