Кметът на Казанлък поздрави участниците в международната конференция, посветена на

...
Кметът на Казанлък поздрави участниците в международната конференция, посветена на
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък: Паметникът на Бузлуджа не е политически или идеологически въпрос, а отправна точка към неговото бъдеще

Кметът на Казанлък поздрави участниците в интернационалната конференция, отдадена на Дома монумент на връх Бузлуджа и дисонантното завещание „ В деяние: Следвоенно архитектурно и художествено завещание в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти “. Домакин на научния конгрес е Каззанлък, а патрон – Кметът Галина Стоянова. В залата на Исторически музей „ Искра “ тя поздрави уредниците: Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места в България и Германия ИКОМОС, Фондация „ Проект Бузлуджа “, в партньорство с одобрени университетски и професионални организации в областта на културното наследсво и повече от 30 интернационалните специалисти от осем страни участници: „ Радостна съм да Ви поздравявам с добре пристигнали на територията на Община Казанлък в прелестната Долината на розите и на Тракийските царе! В навечерието на конференцията мотиви за вяра донесе решението на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) за даване на статут на Дома монумент на връх Бузлуджа като недвижима културна полезност. За всички нас, жителите на прелестната котловина, това е още една стъпка към отбраната на този по този начин необятно прочут към този момент паметник. Стъпка, която ни дава вяра, че той ще получи заслужена грижа и предпазване за Вас, за идните генерации. “, съобщи Кметът на Казанлък. „ Разбира се, занапред ще чакаме административно пътят да бъде извървян и окончателното изговаряне на културния министър, само че оценката на Експертния съвет за нас е знак, че монументът на Бузлуджа ще получи правдивост след години вандалстване и давност. “, уточни Галина Стоянова.



Кметът на Казанлък уточни, че паметникът Бузлуджа е измежду най-застрашените обекти в Европа за 2018 година, съгласно класацията на водещата организация за запазване на културното завещание на Стария континент Европа ностра и Инситутта на Европейската капиталова банка. Галина Стоянова съобщи поддръжката си към напъните на Фондация „ Проект Бузлуджа “ в лицето на младия проектант Дора Иванова и нейния екип, напъните на проф.Йорг Хаспел, президент на ИКОМОС, Германия и  Габриела Семова-Колева, ИКОМОС България. Тя акцентира и съдействието на някогашния и сегашен Областен шеф на област Стара Загора Гергана Микова и Иван Чолаков културният феномен на Бузлуджа да възкреси правото си на нов живот. „ Бузлуджа не е единствено механически или финансов въпрос. “, съобщи Кметът на Казанлък. „ Той е насочна точка, обект, който в никакъв случай повече няма да бъде употребен по предопределение. “, сподели Галина Стоянова. „ Ето за какво, още един път поздравявам уредниците и участниците в конференцията, знайте, че от страна на Община Казанлък и персонално в мое лице имате съидейници и сътрудници! Надявам се, да спечелим и доста нови другари зад общата ни идея. Тя не е политическа, нито идеологическа. Тя е късмет за развиване на туризма в района, който би трябвало да използваме. Твърдя това от момента, в който имах опцията да се срещна с Дора и нейната концепция да възкреси този монумент, с цел да го съхраним като Монумент на времето. “, уточни Кметът на Казанлък.

Галина Стоянова пожела триумф на участниците в конференцията и връчи на арх.Иванова признателен знак на Кмета на Община Казанлък за нейните заслуги в разпространение и запазване на монумента Бузлуджа!

В рамките на два дни учени от целия свят и уредниците ще обменят хрумвания за бъдещето на впечатляващия за модернизма на 20 век Дом монумент на връх Бузлуджа. Участниците във форума поздрави и Н. Пр. Кристоф Айххорн, дипломат на Федерална република Германия у нас.

Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана сътрудник на Градски дневен ред на Европейския съюз и единствената българска община – представител в областта на културното завещание. Градският конгрес (Urban agenda) е главен инструмент на Европейския съюз за бъдещо развиване на европейските градове като основен мотор на растежа във всички сфери на живота. За 2020 година Градският конгрес уточни фокус за работа „ дисонантното завещание “ - неразбраното културно-историческо завещание, образец за каквото е монументът Бузлуджа.  Специалистите дефинират тази нова категория като значима за случаи на културно завещание, които попадат не в зоната на безпроблемното заместничество, а в зоната на публичните несъгласия, спорове, противодействия и полемики.

Като свършек и отпразнуване на конференцията, ще бъде проведен първият благотворителен фестивал в поддръжка на опазването на мозайките в паметника на 23-25 юли:.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР