Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на

...
Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на
Коментари Харесай

Екоминистерството подготвя изваждане на плажа Болата от резервата "Калиакра"

Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на околната среда и водите да извади от територията на резерват " Калиакра " плажа Болата и прилежащата му инфраструктура. Това излиза наяве от информация на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите. Според нея към този момент е почнала процедура по Закона за предпазените територии за понижаване на площта на резерват " Калиакра ", в землищата на селата Българево и Св. Никола.

Според план на заповед, готова от министър Нено Димов, намаляването на площта на резервата

визира " Болата ", един от най-красивите плажове по Черноморието

пътя към него, територията сред пътя и плажа, както и брегоукрепителните уреди – насипи и буни и паркинг.

Паралелно с процедурата за понижаване площта на резервата Министерството на околната среда и водите ще предприеме и процедура за увеличение на площта на Защитена околност " Степите " (бившата буферна зона на резерват " Калиакра " ) със същите парцели. Процедурата ще бъде подложена на публичен разискване на 12 април т.г. във Варна, излиза наяве още от уеб страницата на екоминистерството.

Днес от пресцентъра на администрацията в Каварна не можаха да отговорят на въпроса на " Дневник " с какви претекстове кметът на града Нина Ставрева е поискала изключването на плажа Болата и прилежащите му инфраструктурни уреди от площта на резерват " Калиакра ". Ставрева не отговори на посочения мобилен телефон.

Преди две години - в края на май 2016 година

пътят към Болата беше блокиран

с бетонни загради, които препятстваха достъпа до него. Заради недоволството на жителите на близкото с. Българево при започване на юни с.г. там беше проведена среща с присъединяване на представители на общинската администрация в Каварна, Дирекция " Национална работа за отбрана на природата " в Министерството на околната среда и водите и Областната администрация в Добрич. Веднага след срещата бетонните заграждения бяха отстранени а достъпа до плажа, част от резервата Калиакра, стана изцяло неконтролиран.

От екоминистерството тогава

по този начин и не можаха да обяснят

за какво, откакто плажът Болата е станал част от резервата " Калиакра " още през 1980 година, решението той да бъде предпазен от коли и туристи бе взето 26 години по-късно и то тъкмо при започване на следващия туристически сезон.

Проверка на " Дневник ", осъществена след срещата в с. Българево, сподели, че един от вероятните отговори на този въпрос са частни ползи, свързани с употребата на плажа и построеното върху пясъка заведение.

В началото на 2016 година Административния съд в Добрич бе взел решение по отношение на тъжба, подадена от притежателя на Едноличен търговец " Анелия - Юлиана Борисова ". Тя е против заповед на шеф на Регионалния отдел " Национален строителен надзор " в Добрич, с която той е наредил

" прекъсване на противозаконен градеж

- заведение за публично хранене ", стопанисвано от упоменатия едноличен търговец.

Според материалите, приложени към делото на добричкия Административен съд, за изливането на бетонния фундамент на ресторанта върху дюните на Болата е послужило позволение от 2008г. То е за слагане на преместваем павилион от 120 кв.м. единствено за период от три години. Документът е публикуван от тогавашния основен проектант на Каварна Юлиан Илиев.

Специално назначената съдебно-техническа експертиза от Административния съд в Добрич потвърждаваше, че ресторантът " няма характерностите на преместваемо оборудване, защото е трайно прикрепено към земята с железобетонни панели ". Според вещото лице строителството на ресторанта " е завършило от дълго време и той е бил употребен интензивно от няколко години, заради което към датата на инспекцията, осъществена от ДНСК (през 2015г.) е бил приключен ".

Фотогалерия: Болата - още една история за морето и бетона >

Точно в тази, последна констатация съдът в Добрич бе намерил съображение

да анулира заповедта за унищожаване на нелегално издигнатия ресторант.

Според взетото решение, наредбите на закона се ползват " единствено при съществуване на нелегално извършващи се строително монтажни работи все още на сформиране на констативния акт и издаване на заповедта за премахването им ". Навсякъде в формалните документи от инспекциите обаче ресторантът беше показан като приключено заведение за публично хранене. Така е направена констатацията, че на предпазения плаж Болата " в действителност няма строителни действия чието осъществяване следва да бъде спряно ".

Според източници на " Дневник ", подхванатата в този момент процедура по изваждането на плажа Болата от територията на резервата " Калиакра " ще разреши строителството и на други " вренни " или " преместваеми " обекти върху пясъка и прилежащите терени при доста по-облекчени процедури.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР