Кметът на Харков Игор Терехов коментира решение на Тарас Кремен,

...
Кметът на Харков Игор Терехов коментира решение на Тарас Кремен,
Коментари Харесай

Кметът на Харков продължава да говори на руски, въпреки глобата

Кметът на Харков Игор Терехов разяснява решение на Тарас Кремен, комисар по отбраната на държавния език, който го санкции с 3400 гривни (92 $ по настоящия курс) за потребление на съветски език в връзката с жителите на Харков, цитира думите му Руската работа на Би Би Си.

В ефирен ефир Терехов сподели, частично на съветски, частично на украински, че формалните му уеб страници и сметки в обществените мрежи ще преминат на украински (каналът на Терехов в " Телеграм " е съвсем напълно на руски), но самият той ще продължи да комуникира с поданици на града на съветски, защото този език, съгласно него, се приказва от 80% от жителите на Харков.

Трудно е да се ревизира точността на това изказване, така като значителна част от жителите напуснаха Харков в изискванията на непрекъснатите обстрели; също така, след началото на пълномащабната война, отношението към съветския език в украинското общество се промени много коренно, по този начин че много рускоговорящи поданици на източните райони сами взеха решение да преминат към украинския език.

Игор Терехов приказва на съветски през целия си живот и преди войната беше считан за съперник на декомунизацията и дерусификацията на имената на градските улици (в Харков към момента са останали имена на улици като Пушкинская, Краснодарская или Петрозаводская). Въпреки това от началото на войната той управлява защитата на града.

Припомняме, че предходният кмет на града Генадий Кернес, който умря от COVID-19 през месец декември 2020 година, също беше съперник на дерусификацията и защитаваше съветските монументи в града, в това число паметника на маршал  Георги Жуков.

През 2014 година Кернес не поддържа Майдана, а на 28 април същата годиона против него бе извърпено нападение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР