Ключовият фактор за успешно инвестиране е голямата диверсификация, съветва Ивайло

...
Ключовият фактор за успешно инвестиране е голямата диверсификация, съветва Ивайло
Коментари Харесай

Пазарът на P2P лендинга гради своите златни стандарти

Ключовият фактор за сполучливо вложение е огромната диверсификация, поучава Ивайло Иванов , CEO на iuvo и член на Борда на шефовете на Българската финтех асоциация

- Каква беше за iuvo 2020 година? Как се отрази на инвеститорското държание рецесията с Covid-19?

- Предизвикателна. С разрастването на пандемията проследихме в началото понижаване на интензивността на клиентите. Много хора избраха да видят по какъв начин ще се развие рецесията, преди да продължат да влагат. Редица огромни платформи следиха отлив на вложителите от приблизително 50%. При нас той се движеше към 25–30%, като не изпитахме никакви проблеми с ликвидността. Повечето от изтеглените средства бяха назад вложени в iuvo след края на изключителното състояние и през май отбелязахме 85% растеж по отношение на април. Мога самоуверено да заявя, че се справихме с рецесията по-добре от редица наши и по-големи съперници. Което демонстрира и степента на доверие в платформата, и стандарта на услугата, които сме наложили.

- Носят ли P2P активите рентабилност в условия на рецесия?

- P2P вложенията са непосредствено свързани с действителната стопанска система и заради това не са жертва на волатилността, която е присъща за финансовите пазари. Също по този начин лихвеният % и погасителните проекти са закрепени за целия контракт на заема и промени по тях се случват единствено за най-засегнати от рецесията сектори, което при една добра диверсификация на вложенията няма да окаже прекомерно огромен резултат върху доходността. От тази позиция P2P вложенията са идеалният актив за хеджиране на риска по време на несигурни времена.

- Какво портфолио от активи бихте предложили на вложителите за 2021 година?

- Няма да се уморя да дублирам, че основният фактор за сполучливо вложение е огромната диверсификация. Препоръчвам на вложителите да изберат няколко вида активи в разнообразни браншове на стопанската система – дългови активи, акции на интернационалните пазари, взаимни фондове на българския или на интернационалните пазари. Другият ми съвет е да гледат дълготрайно – с небосвод най-малко 3–5 години. Краткосрочното вложение и опити да се уцели повдигане или спад на пазара водят до загуби в 80–90% от случаите. Съветваме всички наши клиенти да употребяват опцията за автоматизирано вложение. С верен метод и подпомагане от наша страна резултатите могат да надвишат междинната рентабилност на платформата. Екипът ни е постоянно разполагаем по телефон, чат или имейл, с цел да отговори на всички въпроси и да посъветва потребителите по какъв начин да подходят. Във време, в което клиентите все по-често са обслужвани от чат ботове и робосъветници, ние се стремим да предлагаме същински мениджмънт на портфолиата им и помощ в действително време.

- Инициирате разговор с други платформи за въвеждане на положителни практики на пазара на P2P лендинга. Какво постанова това?

- Целта ни е да наложим стандартизирани условия към кредитирането посредством crowdlending, които да се съблюдават от всички платформи. С тази самодейност ще помогнем на актуалните и бъдещите вложители в нашия клас активи да разпознават качествените участници на пазара и да разпределят вложенията си вярно. Последните месеци демонстрираха, че пазарът има потребност от това. Продуктът ни се крепи на доверие и непрекъснато финансово ограмотяване на потребителите и ние заставаме с лицата и експертизата си в връзката с тях, като адресираме съответните им потребности. Вече беседваме с други огромни компании в бранша. С Българската финтех асоциация, а посредством нея и с други европейски такива. Вярвам, че това ще бъде един сполучлив и дълготраен ангажимент на бизнеса към вложителите.

- Какви би трябвало да са съгласно вас „ златните стандарти “ в P2P лендинга?

- Предлагаме поемането на повече персонална отговорност на притежателите на оригинаторите, покритие на основни финансови критерии, дефиниране на оптимални размери заеми за финансиране през платформата и през P2P бранша като цяло, изчерпателен разбор на мениджмънта и репутационните опасности на кредитиращите компании, визити на място и регулярен настоящ мониторинг. И още доста. Инвеститорите скоро ще видят предложенията ни в тяхната целокупност в инициирания разговор с платформи, браншови организации и институции. Предлагаме и основаването на паневропейска, а за какво не и трансконтинентална браншова асоциация за шерване на информация сред платформите.

- Кога и какви нови артикули могат да чакат клиентите на платформата?

- Услугата на iuvo придобива все по-голяма известност и в това време се утвърждава на пазара като спестовна опция. Клиентската ни база се уголемява към мейнстрийм консуматори и през 2021 година ще стартираме артикули, които да ги адресират – елементарно и бързо пускане, съвършено потребителско обслужване и ясна, предвидима рентабилност, в пъти по-висока от банковата. Освен това виждаме 2021 година като година на финтех партньорствата. Екосистемата в България и района се развива скоростно и доближава до миг, в който може да даде всички услуги на обичайното банкиране. Ние ще сме с водеща роля в този развой.

- В какво инвестирате персонално вие?

- Следвайки разпоредбите, които загатнах нагоре, съм разпределил портфейла си в разнообразни активи: P2P и съвместен фонд на българския пазар, като нискорискови вложения, среднорисков портфейл съм заделил за акции на интернационалните пазари. Най-спекулативни вложения имам в няколко стартъп бизнес планове с огромен капацитет съгласно мен.

- Каква ще бъде 2021 година за P2P лендинг бранша?

- 2021 година ще е година на възобновяване на растежа на вложенията до равнищата от началото на 2020 година Клиентите видяха, че класът активи, който предлагаме, е резистентен на волатилност и минава през рецесията с нужната непоклатимост на доходността. Освен това планувам промишлеността да стандартизира метода си за рискова оценка на кредитиращите сдружения, с които си партнира. Досега водещ аршин за избор на платформа от страна на всеки вложител бяха предлаганите лихвени равнища. През 2020 година се видя доста ясно, че другите платформи имат разнообразни равнища на изчерпателност на своя дю дилиджънс развой и това направи разликата за действителното показване на заемите. На този фактор ще се обръща все по-голямо внимание от страна на вложителите.

Венцислав Савов. Текстът е от бр. 12/20 година на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР