Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна,

...
Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна,
Коментари Харесай

В Сливен започна VI Средновековен събор "Помни славата"

Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна, си дават среща в VI Средновековен събор " Помни славата " в Сливен. Тазгодишното издание ще продължи до 15 май на късноантична и средновековна цитадела " Туида ".



Началото бе обещано от зам.-кмета по икономическото развиване инж. Стоян Марков, който от името на кмета Стефан Радев поздрави гостите и участници в проявата.

" През последните години Крепост " Туида " се трансформира в различим обект – освен на туристическата, само че и на културно-историческата карта на България. Едно от емблематичните за Сливен места, което буди интерес, както измежду туристите от страната и чужбина, по този начин и измежду феновете на археологията и живата история. Крепостта е един от достойните представители на Община Сливен в национални и интернационалните конгреси, завоювала не едно и две влиятелни оценки ", съобщи още зам.-кметът инж. Марков.



Заради 2-годишно спиране, събитието, което обичайно е едно от годишните мероприятия на обекта и се организира през месец октомври, се измества през месец май. 6-ото издание се посвещава на 40-годишнината от началото на археологическите изследвания на цитадела " Туида " . То е и част от програмата на Майски дни на културата " Сливенски огньове " и на Международния денонощно на музеите за 2022 г. 
През фестивалните дни на територията на крепостта ще се показват обичай, просвета и военно дело от интервала на Късната древност, Първо и Второ българско царство. За посетителите ще бъдат показани бойни умения от кон, обичайната пукотевица с лък . Програмата включва още – показване на средновековните лагери на участниците, шампионат по средновековна фехтовка, концерт на група " Freja ", огнен театър на група " Палячи " и други



Входът за гости е свободен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР