Клуб Перото и Националният център за книгата към НДК обявиха ...

Клуб Перото и Националният център за книгата към НДК обявиха

Клуб "Перото" ще почете Марин Бодаков с посмъртна награда за цялостен принос

Клуб " Перото " и Националният център за книгата към НДК оповестиха късия опис с изделия, номинирани за литературните награди " Перото " Поетът, учител и книжовен критик Марин Бодаков ще бъде почетен посмъртно за повсеместен принос към българския книжовен контекст, стана ясно от прессъобщението.

" За следващ път, уважаемото жури имаше нелека дилема да избере книгите, които да бъдат номинирани в отделните категории. Най-мъчно беше решаването им в категория " Проза ", където конкуренцията беше най-мощна. Щастлив съм, че бяха маркирани толкова положителни книги, и от дълбокото отношение и несъмнения книжовен усет на членовете на журито.

Да почетем Марин Бодаков, който беше реално събитие и фактор в българския книжовен контекст със своята почтеност, посвещаване, финост и доброжелателност, с готовността си постоянно да помогне, и способността си да открива гения и качествената литература, с мостовете, които изграждаше, и ежедневното си " вървене по буквите ", в името на реалната литература.

Той беше огромен другар на Литературен клуб " Перото " в НДК, и постоянно ще бъде част от неговия дух. Тази изключителна премия е жест на поклонение към делото и живота му ", показа Светлозар Желев ръководителят на бранш " Национален център на книгата ".

 Ангел в зоопаркаС шифър Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Церемонията по връчването на седмото следващо списание на наградите ще се състои на 2 ноември от 18 ч. и ще бъде излъчена дистанционно във фейсбук.

Журито на наградите " Перото " през 2021 година е в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова-носителка на Награда " Перото " 2020 година в категория " Проза ", Силвия Чолева, Белослава Димитрова-носителка на Награда " Перото " 2020 година в категория " Поезия ", и доцент д-р Дарин Тенев.

Кои са номинираните:

За прозаичност:

" Прекъсването на Самсара ", Елена Алексиева (Издателска къща " Жанет 45 " )
" Вечерна женитба " , Иван Станков (Издателство " Хермес " )
" Телогинариум " , Ясен Григоров (Издателство " Точица " )

За лирика:

" Аорист ", Виктор Самуилов (Издателска къща " Жанет 45 " )
" Писмо в небето " , Владимир Левчев (Издателска къща " Жанет 45 " )
" Малкият свят, огромният свят " , Надежда Радулова (Издателска къща " Жанет 45 " )

За детска литература:

" Нарисува за децата " , Зорница Христова (Издателство " Точица " )
" Приспивни песни за феи и чудовища ", Сотир Гелев /Издателство " Ентусиаст "
" Един ден в музея " , Тодор Петев, Зорница Христова (Издателство " Точица " )

За дебют:

" Чакам в кафенето ", Биляна Генова (Издателство " Колибри " )
" Ела и ме избави " , Емилия Милчева (Издателска къща " Жанет 45 " )
" Отвор " , Румен Павлов (Издателство " Екрие " )

За превод от български на непознат език:

Виктория Лефтерова за преводите на испански на " Портретът на моя двойник " (Siruela, 2020), съвкупно с Eнрике Гил-Делгадо и " Сестри Палавееви в бурята на историята " (Hoja de Lata, 2020), съвкупно с Енрике Малдонадо
Джузепе дел Агата за преводите на италиански на " Времеубежище " от Георги Господинов (Voland, 2021) и " Избрани стихотворения " от Владимир Левчев (Bompiani, 2021)
Рейнал Перес Васкес за превода на испанскина " Седмият жест " от Цветанка Еленкова (Vaso Roto, 2021)

Източник: dnevnik.bg