Клинопис на 3500 години, считан за открадната културна ценност и

...
Клинопис на 3500 години, считан за открадната културна ценност и
Коментари Харесай

САЩ връщат на Ирак клинопис от Гилгамеш на 3500 г.

Клинопис на 3500 години, считан за " открадната културна полезност " и импортиран контрабандно на американския пазар на изкуство, ще бъде върнат от Съединени американски щати на Ирак в четвъртък, съобщи Франс прес, базирайки се ЮНЕСКО.

Глинената плочка съдържа фрагменти от Епоса за Гилгамеш, считан за едно от най-старите литературни творби на човечеството и разказващ за приключенията на всесилен цар на Месопотамия в търсене на величие. Смята се, че тя е открадната от музей в Ирак през 1991 година по време на войната в Персийкия залив.

Американски търговец на изкуства купува клинописа през 2003 година от семейство от Йордания, открило се в Лондон, макар че е " неразбираем поради детайли, инкрустирани на повърхността ", съгласно правосъдни документи.

Търговецът по-късно изпраща пакетираната пратка в Съединени американски щати, без да прецизира естеството й на митниците и я продава на антиквари през 2007 година за 50 000 $ с подправен документ за генезис.

В последна сметка глинената плочка е продадена през 2014 година за 1,67 милиона $ на притежателите на веригата магазини " Хоби Лоби " - семейство Грийн, известно с християнската си интензивност, което желае да я изложи в своя Библейски музей във Вашингтон.

През 2017 година организатор в музея показва угриженост за произхода на клинописа, считайки документите, предоставени по време на покупката, за непълни. Полицията го иззема през септември 2019 година

Връщането на скъпия клинопис е " огромна победа над тези, които осакатяват наследството " и разрешава на " иракския народ да възобнови страница от своята история ", се показва в прессъобщение, направено от Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, която ще участва на церемонията във Вашингтон по предаването му на иракските управляващи.

През юли 17 000 археологически находки, множеството от които на към 4000 години, бяха върнати на Ирак от Съединени американски щати. Повечето от тях датират от шумерския интервал - една от най-старите цивилизации в Месопотамия, напомнят от Българска телеграфна агенция.

" Кражбата и противозаконният трафик на антични артефакти продължава да бъде главен източник на финансиране за терористични групи и други проведени незаконни организации ", се споделя в изказване на основаната в Париж организация на обединените народи за обучение, просвета и просвета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР