Клинопис на 3500 години, считан за открадната културна ценност и

Клинопис на 3500 години, считан за открадната културна ценност и ...

САЩ връщат на Ирак клинопис от Гилгамеш на 3500 г.


Клинопис на 3500 години, считан за "открадната културна ценност" и внесен контрабандно на американския пазар на изкуство, ще бъде върнат от САЩ на Ирак в четвъртък, предаде Франс прес, позовавайки се ЮНЕСКО.

Глинената плочка съдържа фрагменти от Епоса за Гилгамеш, считан за едно от най-старите литературни произведения на човечеството и разказващ за приключенията на могъщ цар на Месопотамия в търсене на безсмъртие. Смята се, че тя е открадната от музей в Ирак през 1991 г. по време на войната в Персийкия залив.

Американски търговец на изкуства купува клинописа през 2003 г. от семейство от Йордания, установило се в Лондон, въпреки че е "нечетлив заради елементи, инкрустирани на повърхността", според съдебни документи.

Търговецът след това изпраща пакетираната пратка в САЩ, без да уточнява естеството й на митниците и я продава на антиквари през 2007 г. за 50 000 долара с фалшив сертификат за произход.

В крайна сметка глинената плочка е продадена през 2014 г. за 1,67 милиона долара на собствениците на веригата магазини "Хоби Лоби" - семейство Грийн, известно с християнската си активност, което иска да я изложи в своя Библейски музей във Вашингтон.

През 2017 г. уредник в музея изразява загриженост за произхода на клинописа, считайки документите, предоставени по време на покупката, за непълни. Полицията го иззема през септември 2019 г.

Връщането на ценния клинопис е "голяма победа над онези, които осакатяват наследството" и позволява на "иракския народ да възобнови страница от своята история", се посочва в прессъобщение, направено от Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, която ще присъства на церемонията във Вашингтон по предаването му на иракските власти.

През юли 17 000 археологически находки, повечето от които на около 4000 години, бяха върнати на Ирак от САЩ. Повечето от тях датират от шумерския период - една от най-старите цивилизации в Месопотамия, припомнят от БТА.

"Кражбата и незаконният трафик на древни артефакти продължава да бъде основен източник на финансиране за терористични групи и други организирани престъпни организации", се казва в изявление на базираната в Париж организация на обединените нации за образование, наука и култура.

Източник: standartnews.com