Клиниката по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Свети

...
Клиниката по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Свети
Коментари Харесай

Отбелязват Световния ден на захарния диабет в клиниката по Ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Свети Георги”

Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната при УМБАЛ „ Свети Георги “, предвид на ендемичната конюнктура, ще означи Световния ден за битка със захарния диабет – 14 ноември, със взаимна лекция с МУ–Пловдив на 17 ноември от 17:30 ч. Лекцията ще се организира в онлайн среда с отворен достъп, проведен от Комитета по публично здраве към Асоциацията на студентите медици – Пловдив: линк ; Room ID: 93549789437. Това заяви началникът на клиниката проф. доктор Мария Орбецова, която ще изнесе лекцията на тематика “Захарен диабет – лечебни благоприятни условия при сърдечно-съдов риск “.

Доказано е, че захарният диабет, изключително вид 2, е обвързван с неведнъж нараснал риск от сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и периферно-съдови болести и смъртност спрямо общото население, акцентира проф. Орбецова. Темата е определена по отношение на най-новите рекомендации на Европейското сдружение за проучване на диабета, Европейското кардиологично сдружение и Американската диабетна асоциация от 2020 година и 2021 година за оценка на сърдечно-съдовия риск при захарен диабет и избор на подобаваща терапия при съществуване на сърдечна непълнота, атеросклеротичен сърдечно-съдов риск, нарушена бъбречна функционалност и кардио-ренална болест. Ще бъдат прегледани новите класове антидиабетни средства и техните удобни плейотропни резултати със значими сърдечно-съдови и бъбречни изгоди в допълнение към постигането на добър гликемичен надзор, описа още проф. Орбецова.

В Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната на УМБАЛ „ Свети Георги “ интензивно се диагностицират, лекуват, наблюдават и образоват пациенти със захарен диабет с разнообразни остри и хронични затруднения. Клиниката разполага с 34 кревати, професионален екип – лекари със компетентност по ендокринология, по-старшите – и със компетентност “Вътрешни болести”, лекари специализиращи „ Ендокринология”, медицински експерти, минали образование за работа с диабетно заболели, задоволителен немедицински личен състав за обгрижване на приетите в болница пациенти. Извън епидемиологичната конюнктура, на годишна база, през клиниката минават 1200-1300 заболели със захарен диабет и предиабетни положения, изясни проф. Орбецова.

Понастоящем в изискванията на зараза и при спрян планов банкет се лекуват главно незабавни положения. „ Отчитаме повишаване на случаите с нововъзникнал захарен диабет или утежняване на болестта след прекарана коронавирусна инфекция”, изясни проф. Орбецова. Натрупват се данни, че коронавирусът може и непосредствено да нападна бета-клетките на задстомашната жлеза (панкреас), които създават инсулин, което да докара до развиване на захарен диабет с инсулинов недостиг. Затова по време на и след преболедуване е нужна задълбочена оценка на толеранса към въглехидрати от страна на общопрактикуващите лекари и навреме ориентиране към експерт – ендокринолог, сподели още проф. Орбецова.

Хората със захарен диабет са по-уязвима част от популацията по отношение на понижената им имунна отбрана. Захарният диабет съставлява кардинално примитивен рисков фактор за развиване на тежки възпалителни процеси, в това число пневмонии и септични положения, следващи вирусни и бактериални инфекции. Хората със захарен диабет имат и редица съпътстващи нарушавания и затруднения – сърдечни, белодробни, чернодробни, неврологични, психични и прочие, а в огромна част от случаите и наднормено тегло, което в допълнение покачва риска при възпаление. Доказано е, че Covid-19 при диабетиците протича по-тежко, по-продължително, с повече затруднения, налагащи банкет в интензивни звена и изкуствена вентилация, води и до нараснала смъртност спрямо останалата част от популацията. Данните сочат, че положението може да се усложни след това от породената от вируса увреда на сърдечния мускул и поява на сърдечна непълнота. Добрият надзор на захарния диабет понастоящем е извънредно значим – поддържането на близки до естествените равнища на кръвната захар и гликирания хемоглобин понижават рисковете за по-тежко протичане на инфекцията, изясни началникът на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в УМБАЛ „ Свети Георги”.

В тази връзка Препоръките на националния експертен съвет по ендокринология, чийто член е проф. доктор Мария Орбецова, са в сходство със мнението на Европейското сдружение по ендокринология, съгласно което захарният диабет попада в категорията хронични болести, които са с приоритет при имунизиране против Covid-19. Международната диабетна федерация също предлага диабетиците да бъдат насърчавани към имунизиране.

Ежегодно екипът на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната се включва в националните и местни мероприятия за отбелязване Деня за битка с диабета. Като шеф на клиниката и по едно и също време с това и началник на Катедра „ Ендокринология “ в МУ-Пловдив, проф. Орбецова съумява да притегля като дейни сътрудници в тези известни начинания, обществени лекции и просветителни акции за пациенти и учащи се и актуалните ученици на Медицинския факултет на МУ-Пловдив посредством АСМ-Пловдив и Студентски съвет.

Активността на Клиниката е в синхрон с годишните начинания на Българското сдружение по ендокринология, всички академични и болнични ендокринологични центрове в страната да осъществят редица действия за усилване вниманието на институциите и цялата общност към сериозните последствия от това необятно публикувано хронично заболяване и предприемане на подобаващи ограничения за подкрепяне на засегнатите хора, чиято бройка в света понастоящем е над 460 милиона. Събитията в нашата страна са под егидата и наблюдението на Международна диабетна федерация и всекидневно се организират на 14 ноември и в последващата седмица/месец на захарния диабет.

В България засегнатите са над 440 хиляди души – към 8.4% от популацията, заяви проф. Орбецова. Тя изясни, че през м. декември т.г. се чака новото издание на Диабетния атлас от Международна диабетна федерация, актуализиращо се на всеки 2 години, в което ще бъдат оповестени най-новите данни за честотата и разпространяването на захарния диабет и предиабетните положения в целия свят по райони и страни, отражението им върху заболеваемостта и смъртността на популацията, както и икономическите измерения на лечебните мероприятия.

Ето и каква е предисторията:

През 2006 година проф. Мартин Силинк в качеството си на Президент на Международната диабетна федерация, декларира: „ Захарният диабет бързо се трансформира в една от най-големите здравни произшествия, които светът е виждал до момента. Епидемията ще е пагубна за ресурсите за опазване на здравето, в случай че държавните управления не подхващат незабавни мерки”. След тази сериозна констатация през същата година по самодейност на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация Общото заседание на Организация на обединените нации приема специфична Резолюция за захарния диабет и дефинира 14 ноември за Световен ден на битка с това заболяване. Призивът е към всички страни-членки в системата на Организация на обединените нации, неправителствени организации, гражданското общество и частния бранш да означават Световния ден за битка с диабета по подобаващ метод, с цел да покачат информираността за болестта и неговите затруднения, за рисковете, предварителната защита и опциите за лекуване. Насърчава се създаването на национални тактики и политики за справяне със захарния диабет съгласно системите за опазване на здравето.

Самият ден 14-ти ноември е определен, тъй като на тази дата през 1891 година е роден доктор Фредерик Бантинг, който дружно с стажант-лекаря Чарлз Бест открива животоспасяващия инсулин през 1921 година Епохалното изобретение на века е в Торонто на 29 против 30 юли 1921 година През 1924 година на Фредерик Бантинг е присъдена Нобелова премия, която той споделя с Чарлз Бест и Джон МакЛеод, дал на експериментаторите своята лаборатория. Новооткритият хормон откривателите назовават инсулин и декларират: “Инсулинът не е наша благосъстоятелност, той принадлежи на цялото човечество”, отказвайки се от правото да го патентоват на свое име. Многомилионната войска диабетици от целия свят им благодари за този скъп подарък, спасяващ живот!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР