„Клиничната имунология е много интересна, бързо развиваща се научна област ...

„Клиничната имунология е много интересна, бързо развиваща се научна област

Проф. Алтънкова: Провеждаме специфични изследвания при пациенти, срещали SARS-CoV-2

„ Клиничната имунология е доста забавна, бързо разрастваща се научна област както в научен проект, по този начин и като път към бърза реализация на потребни за здравната процедура достижения. Очаквано е това да продължи и от ден на ден нови медицински приложения да се осъществят в нея “. Това сподели пред Zdrave.net проф. Искра Алтънкова, началник на Лабораторията по клинична имунология в Университетска болница „ Лозенец “.

По думите й, последните две години са били сложни и напъните на множеството имунологични лаборатории са били ангажирани с изследвания на SARS-CoV-2 вируса, инфекцията COVID-19 и нейната диагностика, както и имунизациите и техния протективен резултат – проблеми, които тя дефинира като доста значими за клиничната имунология.

„ И ние се включихме във внедряването и осъществяването на проби за хуморален (различни антитела) и клетъчен имунитет на хората против този пандемичен вирус. Проучваме пост-ваксиналните и пост-болестни имунни характерности на здрави и заболели хора. Това увеличи познанията и опита ни за тази зараза и диагностиката, и все още изследваме антитела и характерен гама-интерферонов отговор като детайл на клетъчен имунитет при пациенти, които са се срещали с този вирус “, показа проф. Алтънкова.

Какви са опциите на лабораторията да организира проучвания на пациенти, които не са приети в болница в болничното заведение, кои болести най-често са обект на диагностично уточняване благодарение на клиничните имунолози?

Отговор на тези и други въпроси ще можете да прочетете в изявлението с проф. Алтънкова на следващия ден.

Източник: zdrave.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg