Климатолози установиха, че една трета от антарктическите ледници ще станат

...
Климатолози установиха, че една трета от антарктическите ледници ще станат
Коментари Харесай

Ледниците ще станат нестабилни, ако средните температури на Земята се повишат

Климатолози откриха, че една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни, в случай че междинните температури на Земята се покачат с четири градуса, заяви ТАСС.

Това би ускорило бързо покачването на равнището на международния океан, заяви прессслужбата на университета в Рединг с отпратка към обява в сп. Geophysical Research Letters (Геофизически изследвания).

"Масивите от морски лед са преграда, която пречи на континенталните ледници да се движат към морето, да се топят във водите му и да покачват равнището на международния океан. Ако тези ледени шелфове изчезнат, повишението на морското ниво ще се форсира " - изясни климатологът Ела Гилбъртот университета в Рединг.

Почти всички климатолози не се съмняват, че съществува световно стопляне, и че то ще промени радикално лицето на планетата, в случай че повишението на температурите не може да бъде арестувано на към 1,5 градуса по Целзий. Това се потвърждава освен от стотици компютърни модели на климата, само че и от хиляди измервания, получени благодарение на разнообразни спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и съществени жертви на този развой ще бъдат полярните региони на Земята и планинските ледници. Температурата на тяхна територия към този момент се е повишила с 4-9 градуса по Целзий спрямо предходните епохи. Това необратимо ще докара до видимо понижаване на площта им и освобождение на огромни територии на Антарктика и Арктика от лед.

Вече се виждат първите последствия от това ускорено размразяване на антарктическия лед - преди четири години един от последните фрагменти от ледника Ларсен на Антарктическия полуостров се срина. В резултат се образува мега-айсберг с тегло трилион тона.

Гилбърт и нейните сътрудници откриха, че този развой може да засегне повече от една трета от крайбрежните и морски ледници в Антарктида през идващите години. Те пресметнаха по какъв начин ще се промени положението им, когато междинната температура на Земята се увеличи с 1,5, 2 и 4 градуса по Целзий. Първите два разновидността подхождат на цялостното или отчасти използване на Парижкото съглашение за климата, а третият подхожда на актуалната траектория на развиване.

Изчисленията на климатолозите демонстрират, че в последния случай към 34 % от крайбрежните ледени шелфове на Антарктика ще станат нестабилни, което фрапантно ще усили вероятността от формиране на нови мега-айсберги и цялостното заличаване на тези ресурси от морски лед.

Ако стоплянето се задържи на към два градуса по Целзий, делът на ледниците, които ще бъдат застрашени от раздробяване, ще намалее до 15-17 %.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР