Климатолози проучиха спътникови снимки на склоновете на Еверест от последните

...
Климатолози проучиха спътникови снимки на склоновете на Еверест от последните
Коментари Харесай

Има растения по високите склонове на Еверест, могат да ускорят топенето

Климатолози изследваха сателитни фотоси на скатовете на Еверест от последните две десетилетия и откриха, че растителната завивка бързо се придвижва нагоре и към този момент е достигнала до 5500 метра, оповестиха ТАСС и Би Би Си.

" Настъплението " на растителността може доста да форсира топенето на ледовете на Хималаите, написа пресслужбата на Ексетърския университет, показва Българска телеграфна агенция.

" Ускореното размразяване на хималайските ледници притегля вниманието на доста сътрудници - наскоро те демонстрираха, че скоростта на този развой се е удвоила в интервала сред 2000 година и 2016 година ", споделя Карен Андерсън, климатолог в Ексетърския университет. " Ние не знаем съвсем нищо за това по какъв начин тези растения въздействат върху кръговрата на водата и зареждането на най-големите реки в света ", добавя тя.

Климатолозите по света нямат подозрение за това, че световното стопляне съществува и че то коренно ще промени образа на планетата, в случай че растежът на температурите не бъде удържан в границите на 1,5 градуса по Целзий.

Първите жертви на стоплянето, както демонстрира и практиката, са полярните региони на планетата и планинските ледници. Температурата при тях към този момент се увеличи с 4-9 градуса по Целзий спрямо предходните епохи и това ще провокира необратимото понижаване на площта им.
Според Андерсън свиването на ледниците на собствен ред директно въздейства на работата на планинските екосистеми и на човешкия живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР